De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten van Amerika en China is aan het escaleren. Begin deze week kondigde president Donald Trump aan extra heffingen door te voeren op 200 miljard dollar aan Chinese producten, bovenop de eerste heffingen van 50 miljard dollar. Daarmee wordt nu meer dan de helft van de import van Chinese goederen belast.

’s Werelds twee grootste economieën zijn verwikkeld in een echte handelsoorlog, zeker nu Trump heeft beslist om de invoerheffingen fors uit te breiden. Voorheen was dat bedrag ‘slechts’ 50 miljard dollar, nu komen daar extra heffingen bij op Chinese goederen ter waarde van 200 miljard dollar.

Vorig jaar voerde de Verenigde Staten van Amerika ongeveer voor 500 miljard aan Chinese goederen in, dat wilt dus zeggen dat ze de helft van hun import uit China gaan belasten. De heffing van 10 % zal eind deze maand worden geactiveerd, in januari 2019 stijgt deze belasting naar 25 %.

Het betreft ongeveer 6.000 Chinese producten gaande van ajuinen en tonijn, handtassen en strijkijzers tot autobanden en zeep. Wat opvallend is, producten van Apple staan (nog) niet op de lijst.

Handelsgesprekken

Volgens de Wall Street Journal is dit een strategische zet van de Amerikanen om de handelsgesprekken met China naar hun hand te kunnen zetten. Trump beweert dat de handelsbalans niet in evenwicht is en dat Amerikaanse bedrijven te vaak ‘gedwongen’ worden om technologie uit handen te geven.

Donald Trump beweert dat zijn protectionistisch beleid reeds miljarden dollars heeft opgebracht. Toch blijkt dat een groot deel van de Amerikanen geen voorstander is van deze extra heffingen. Om hun ongenoegen te uiten werd de campagne ‘Tarriffs hurt the heartland’ gestart. Zelfs voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, heeft kritiek op het protectionistisch beleid van Trump.

Bronnen: De Tijd

Foto: Gage Skidmore – Flickr – CC BY-SA 2.0