Meer dan 2 miljoen mensen keken gisterenavond naar de livestream van SpaceX. Het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk voerde dan ook een historische lancering uit. Met de Falcon Heavy werd een van de grootste raketten ooit in de ruimte gestuurd waarbij de stuwraketten opnieuw op aarde landen. Vracht: een Tesla Roadster.
De lancering van de Falcon Heavy was een testlancering. Om toekomstige vracht aan de raket te simuleren werd geen dood gewicht gebruikt, maar een Tesla Roadster. Er werd 7 jaar gewerkt aan dit project dat moeilijker was dan eerst gedacht. De succesvolle lancering is dan ook een overwinning voor het team van Elon Musk. (Zie video vanaf minuut 21)
8 minuten na de lancering landde de 2 side boosters samen op een platform. Dat was een historisch moment voor de ruimtevaart. De 2 stuwraketten werden zelfs al ooit eerder gebruikt waarmee SpaceX bewijst dat het deze raketten kan hergebruiken. Dat is een belangrijke stap om de kosten in de ruimtevaart drastisch te verlagen. (zie video minuut 30)
SpaceX zet een nieuwe standaard in de ruimtevaart
De Falcon Heavy plaatse enkele uren later de Tesla Roadster in een baan tussen aarde en Mars. Er zijn camera’s aan boord zodat je de vlucht van deze Tesla in de ruimte kan volgen. De dummy in de auto werd ‘Starman’ genoemd en David Bowie’s “Space Oddity” wordt in herhaling afgespeeld.
Lees hier hoe je kan investeren in SpaceX
Het grote voordeel aan de Falcon Heavy is dat het grote vracht in de ruimte kan brengen. Het probleem is echter dat de ruimtevaartsector de laatste jaren vooral de focus legt op kleinere vracht. SpaceX zal voor zijn Falcon Heavy dus zelf een markt moeten creëren. Volgens het bedrijf van Elon Musk kunnen op termijn 8 tot 10 vluchten per jaar worden uitgevoerd.
Wie Elon Musk kent, weet ook dat hij er wel in zal slagen om een markt te vinden voor het gebruik van de Falcon Heavy. Met een Tesla Roadster in de ruimte die je kan volgen, zal de populariteit van ruimtevaart alleen maar toenemen.
Drie ruimteaandelen om van te smullen
Bron: Forbes
Foto Credit: YouTube SpaceX