Tot het begin van de jaren ’80 was het in de Verenigde Staten verboden om eigen aandelen in te kopen. Dit had te maken met het feit dat deze inkopen gebruikt konden worden om de aandelenprijzen te manipuleren. In de huidige tijd is het de normaalste zaak van de wereld om eigen aandelen in te kopen. Toch doen steeds minder bedrijven dat.

Er is een duidelijk verband waar te nemen tussen de S&P 500 index en het aantal eigen aandelen dat de bedrijven binnen deze index inkopen. Op het moment dat deze inkopen groot zijn, weet dit normaliter ook te zorgen voor een stijgende S&P 500 index. Wat dat betreft zouden we dus kunnen stellen dat de inkoopacties van de bedrijven binnen de S&P 500 index ons iets kunnen vertellen over de mogelijke richting van Wall Street.

Opkoop van eigen aandelen neemt af

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van 13D Research, is te zien dat zowel het aantal bedrijven dat bezig is met het terugkopen van aandelen alsmede de opkoopwaarde van het terugkopen van deze aandelen in een dalende trend is beland. Opmerkelijk genoeg noteert de S&P 500 index nog op een relatief hoog niveau. Hierdoor is er een divergentie ontstaan tussen Wall Street en de inkoopacties van de bedrijven.

Gezien de correlatie van beide componenten, mogen we zeggen dat er op dit moment één component goed fout zit. Steeds minder bedrijven kopen eigen aandelen in en dat kan toch wel als verontrustend beschouwd worden.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>