De centrale banken zijn vandaag de dag unaniem bij de beantwoording van de vraag of de huidige inflatie tijdelijk is. Volgens de centrale bankiers wordt de huidige inflatie veroorzaakt door ‘extreem bijzondere gebeurtenissen’ en zal de prijsstijging binnen afzienbare tijd gaan afzwakken. Toch is dat nog sterk te betwijfelen, zeker indien je rekening houdt met de (toekomstige) stijgende arbeidslonen.

In de meeste landen is er sprake van inflatiestanden die we voor het laatst net voor of net na de financiële crisis hebben gezien. Door de hoge inhaalvraag als gevolg van het coronatijdperk en de reguliere hoge vraag is er een mismatch ontstaan tussen de vraag- en aanbodzijde. Consumenten ondervinden hier, in de vorm van stijgende prijzen, inmiddels de nare gevolgen van. En zij zullen de hogere inflatie verdisconteerd willen zien in hun arbeidsloon.

Inflatie hoeft helemaal niet tijdelijk te zijn

Uit onderzoek van Macrobond and Nordea blijkt dat de kans groot is dat de arbeidslonen in de Eurozone binnenkort aanzienlijk zullen gaan stijgen. Zo is op de bovenstaande grafiek te zien dat de Wage Pressure Indicator weinig goeds voorspelt. Deze indicator meet de inflatieverwachtingen en houdt tevens rekening met de krapte op de arbeidsmarkt. Normaliter loopt deze indicator 8 maanden vooruit op de Euro Area Labor Cost Index. En mocht het verband van de afgelopen jaren intact blijven, dan zal dit de komende maanden resulteren in stijgende arbeidslonen.

De centrale banken lijken dus aan een plan B te moeten gaan werken. Door deze situatie kan er immers een loon-prijsspiraal ontstaan en het verleden heeft duidelijk gemaakt dat dit normaliter slecht nieuws voor de economische stabiliteit betekent. Het gevaar van inflatie lijkt in ieder geval nog niet geweken te zijn.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>