Tijdens de afgelopen maanden is er veel gesproken over de zogenoemde ‘omgekeerde rentecurve’. Deze omgekeerde rentecurve vormde volgens sommige analisten een bedreiging voor de groei van de wereldeconomie. Tijdens de afgelopen tijd is de lange rente weer wat opgelaaid en juist dat kan een bedreiging zijn voor de financiële markten.

Normaal gesproken is de rente op de kapitaalmarkt voor de korte termijn lager dan de rente voor de lange termijn. Dat is volkomen logisch, want bij de rente op de lange termijn zit er meer risico en onzekerheid in verwerkt. En uiteraard willen verstrekkers van vermogen dan een hogere vergoeding zien. Maar, aan het einde van 2018 stegen sommige Amerikaanse korte termijn rentes boven de lange termijn rentes uit. En dat had alles te maken met het monetaire beleid van de Fed. Ook in 2019 was er een tijdje sprake van een ‘negatieve rentecurve’.

Wall Street kan last krijgen van stijgende rentecurve

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de Amerikaanse rentecurve tijdens de afgelopen weken weer wat is opgelaaid. En volgens de analisten van Bloomberg kan dat onheil betekenen voor de financiële markten. Op de grafiek is namelijk te zien dat Wall Street in het verleden juist geconfronteerd werd met een forse beursdaling indien de rentecurve na een lange dalende periode weer aan het oplaaien was. En daar is nu ook sprake van.

Moeten we vrezen voor het einde van de Bull Market?

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS