De handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten van Amerika dwingt overheden en centrale banken in Azië om maatregelen te nemen die hun economie ondersteunen. Eerder lazen we dat de People’s Bank of China al acties heeft ondernomen, nu gaat ook Bank Indonesia zijn rentebeleid versoepelen om de groeivertraging op te vangen en de economie te ondersteunen.

Een verrassende, maar nodige ingreep van Bank Indonesia. Ze gaan de rente verlagen met 25 basispunten naar 5,5 procent. De bestuursleden willen op deze manier de negatieve impact van de handelsoorlog opvangen en de  economie verder ondersteunen gezien hun kwetsbaarheid.

Perry Warjiyo, gouverneur van de centrale bank van Indonesië, zei dat ze ruimte hebben om met de rente te ‘spelen’ gezien de inflatie ergens tussen hun doelbereik van 2,5 en 4,5 procent zal blijven hangen. Dit zou Indonesië moeten helpen om hun groeimomentum te kunnen blijven behouden.

This is a preemptive move to support our growth momentum and to anticipate the possibility of downward risks on the global economic outlook going forward.

Stimulus

Bank Indonesia verwacht dat de Indonesische economie zal groeien met 5,2 procent dit jaar. Daarmee doen ze het ongeveer even goed als de groei van vorig jaar. Het groeipercentage zit echter wel in een neerwaartse trend tot nu toe, uiteraard heeft de handelsoorlog hier iets mee te maken.

Economen verwachten dat de renteverlaging in Indonesië niet de laatste stimuleringsmaatregel zal zijn in de regio. Centrale banken in India, Maleisië, de Filipijnen, Thailand en Zuid-Korea hebben reeds hun rentebeleid versoepeld dit jaar en zouden de komende maanden nog meer kunnen ‘cutten’.

Landen in deze regio zijn nauw verbonden met de Chinese import en export en zijn dus bijzonder gevoelig voor storingen die worden veroorzaakt door de handelsoorlog. Volgens analisten zijn de huidige maatregelen echter niet voldoende om de economische groei te ondersteunen. Ze vermoeden dat er nog meer stimulus nodig zal zijn om de negatieve effecten te neutraliseren.

Bronnen: CNBC

Foto: Aldi Fauzan – Wikimedia – CC BY 4.0

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER