‘s Werelds grootste technologiebedrijven hebben de afgelopen drie dagen meer dan 1 biljoen dollar aan waarde verloren. Het gaat over de bedrijven zoals Apple, Microsoft, Meta Platforms en Tesla. De beslissingen van de Amerikaanse centrale bank creëren een nerveus beurssentiment waardoor beleggers en investeerders op de verkoopknop drukken.

De afgelopen dagen op de aandelenmarkten waren gruwelijk. Beursindexen die 7 tot 10 procent in het rood gingen en individuele aandelen die nog harder onderuit gingen. De grote techgiganten van deze wereld kreunen onder de nervositeit en de verkoopdruk, er ging maar liefst meer dan 1 biljoen dollar aan waarde in rook op. Kleppers zoals Apple, Microsoft, Meta Platforms en Tesla zijn veel van hun beurswaarde kwijtgespeeld de afgelopen dagen.

Nu de Federal Reserve ‘hawkish’ is geworden en de rentes aan het verhogen is met 50 basispunten, lijken beleggers en investeerders de handdoek in de ring te gooien. Hoewel de kwartaalrapporten meevallen, is het sentiment op de beurzen bijzonder negatief. Er spelen dan ook teveel factoren die zwaar wegen op de markten.

Renteverhogingen

Fed-voorzitter Powell hintte op meer ‘hawkish rate hikes’ om de inflatie onder controle te krijgen. De eerste reactie op de beurzen was een soort opluchting, aandelen gingen hoger maar het optimisme maakte snel plaats voor angst en onzekerheid. Apple, ‘s werelds meest waardevolle bedrijf, is 220 miljard dollar minder waard geworden sinds die dag.

Andere techbedrijven verloren minder maar ook aanzienlijk veel. Microsoft daalde 189 miljard dollar in waarde. Tesla verloor 199 miljard dollar van zijn waarde, maanden nadat het een beurswaarde van 1 biljoen dollar had bereikt. Ook Amazon, Alphabet, Nvidia en Meta Platforms kregen rake klappen. Respectievelijk een waardeverlies van 173 miljard, 123 miljard, 85 miljard en 70 miljard dollar tijdens de afgelopen handelsdagen.

Bronnen: Jordan Novet – CNBC

Foto: IphonedigitalFlickrCC BY-SA 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>