Tesla is gedwongen om te herstructureren gezien de problemen met het Model 3 en de schuldenberg die zich opstapelt. De autobouwer gaat 9 procent van zijn werknemers ontslaan als eerste stap om zaken op orde te stellen. CEO Elon Musk sust de gemoederen en beweert dat de herstructurering geen invloed heeft op de productiecapaciteiten van het Model 3.

De aankondiging van de herstructurering en het ontslaan van 9 procent van de werknemers werd door Elon Musk meegedeeld op Twitter. Van de 40.000 werknemers zullen er dus ongeveer 3.600 hun biezen moeten pakken. Musk noemt de beslissing ‘difficult, but necessary’, hij wilt er namelijk alles aan doen om de productiedoelstellingen te halen en de winstgevendheid op te krikken.

What drives us is our mission to accelerate the world’s transition to sustainable, clean energy, but we will never achieve that mission unless we eventually demonstrate that we can be sustainably profitable

Model 3

De productiemogelijkheden voor het Model 3 komen niet in gevaar vermits er enkel bedienden worden ontslaan. Musk garandeert dat de productiedoelstellingen voor de komende maanden niet in het gedrang komen. De autobouwer staat onder immense druk omwille van de vertragingen.

Musk beloofde bij aanvang om 5.000 voertuigen per week te produceren, op dit moment halen ze ‘slechts’ 3.500 stuks per week.  Om de achterstand te compenseren, zouden ze vanaf de zomer gaan trachten om de productie op te krikken naar 6.000 voertuigen per week.

Autobouwer Tesla is al 15 jaar lang operationeel zonder winst te maken, het is dus ergens logisch dat Musk stappen moet ondernemen om de kosten te drukken willen ze overleven. De herstructurering moet de communicatie verbeteren en de bureaucratie verminderen. De reactie op de aandelenmarkten is alvast positief, beleggers zijn opgelucht dat er actie wordt ondernemen.

Bronnen: De Tijd, Smartbiz

Foto: Jakob Härter – Flickr – CC BY-SA 2.0