Autobouwer Tesla heeft beslist de prijzen voor hun Model 3 en Model Y opnieuw te verlagen in China. Dat is de tweede keer op drie maanden tijd. En dat is noodzakelijk vermits de concurrentie hard aan het toenemen is. De markt van elektrische voertuigen in China is zeer competitief met tal van autobouwers die op de kar springen.

Twee prijsverlagingen op drie maanden tijd, Tesla haalt redelijk wat uit de kast om consumenten te overhalen toch hun elektrisch voertuig bij hun te kopen. De hevige concurrentie in China dwingt CEO Elon Musk in te grijpen willen ze hun sterke concurrentiële positie behouden. In de afgelopen drie maanden werden hun voertuigen 13 tot 24 procent goedkoper.

De startprijs van de Model 3 werd verlaagd van 265.900 yuan naar 229.900 yuan, oftewel 33.427 dollar. Een ander motief om de prijzen te verlagen, heeft wellicht te maken met de leveringscijfers van de maand december van vorig jaar. Door de dalende vraag omwille van economische vertragingen, leverden ze minder stuks af dan verwacht.

Concurrentie

Shi Ji, analist bij CMBI, is van mening dat Tesla nog meer mensen moet kunnen bereiken in de kleinere steden. Hij voorspelt dat de productie van elektrische voertuigen in China de vraag gaat overstijgen in 2023. Daar gaat Tesla rekening moeten houden om hun concurrentiële positie te verdedigen. De markt gaat wellicht nog competitiever worden.

Tesla needs to further cut prices and expand its sales network in China’s lower-tier cities amid ageing models. We expect new EV production capacity in China to outpace new demand in 2023 and Tesla Shanghai’s capacity utilization could drop to about or even below 80% this year if its Berlin plant ramps up.

BYD, wellicht de grootste concurrent van Tesla in China, zag zijn verkoopcijfers in december verdubbelen terwijl die van Tesla met 42 procent waren gedaald. BYD heeft dan ook meer aanbod en biedt ook plug-in hybrides aan, naast hun volledig elektrische gamma. Hun Han EV Sedan verkocht vorig jaar dubbel zo goed als de Model 3.

Bronnen: Reuters – CNBC

Foto: Kārlis DambrānsFlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>