Bitcoin, dogecoin, CD Projekt, GameStop, Etsy … Elon Musk tweet erover en in een mum van tijd noteren deze aandelen en munten een flink pak hoger. Het is een fenomeen dat investeerders en analisten zorgen baart. Er wordt opgeroepen dat de Securities and Exchange Commission moet ingrijpen om investeerders en beleggers te beschermen. 

Het zijn woelige en spannende tijden op de financiële markten nu alles lijkt te draaien rond shorters, wallstreetbets en GameStop. Er bestaat echter ook een verhaallijn hierbuiten, namelijk dat Elon Musk een grote invloed heeft op het gedrag van jonge beleggers en investeerders.

Aan de hand van enkele tweets joeg Elon Musk de bitcoin 20 procent hoger, dogecoin 1000 procent hoger, GameStop 141 procent hoger en CD Projekt 64 procent hoger. Dan Lane, analist bij Freetrade, vindt dat het tijd is om deze praktijken ter discussie te brengen.

There’s an odd irony to Elon Musk’s ability to move the market, while attacking what he sees as unnatural market forces in short-selling. It might be that this is finally the time to have a discussion on the legitimacy of the practice.

Of het Musk zijn intentie is om zichzelf nog rijker te maken aan de hand van deze tweets is onduidelijk. Ex-Google topman Rich Pleeth beweert dat dit gevaarlijk is voor beleggers en investeerders. Bij elke tweet kan Musk zich nog rijker maken ten kosten van kleinere beleggers en investeerders die massaal op een aandeel of cryptomunt springen.

Meer controle

Er wordt nu opgeroepen dat de SEC moet reageren op de praktijken van Elon Musk. Lane is van mening dat er proactief moet worden gekeken naar wat aanvaardbaar is. En dat geldt volgens hem niet alleen voor ‘market moving tweets’ maar ook voor shortsellers en hedgefondsen.

Regulators don’t just need to catch up, they need to proactively enforce rules and clarify what is acceptable. And that goes for the shorts, too.

Eén ding is duidelijk. Hetgeen nu gebeurt door wallstreetbets, Elon Musk en hedgefondsen, gaat wellicht een nieuwe regulering in het leven roepen om de financiële markten beter onder controle te krijgen. Deze episode is met andere woorden nog lang niet gedaan.

Bronnen: CNBC

Foto: PxHere

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>