Er zijn genoeg meetinstrumenten aanwezig om te kijken of de markt over- of ondergewaardeerd is. Een van de bekendste indicatoren is de CAPE ratio van Robert Shiller. Deze bekende ratio heeft in het verleden meermaals zijn waarde bewezen. Niet alleen deze indicator springt op dit moment op rood, ook bij een minder bekende indicator beginnen de alarmbellen te rinkelen.

Howard Ma, werkzaam bij Meritocracy Capital, heeft de afgelopen jaren uitvoerig onderzoek gedaan naar de indicatoren die aanwezig zijn om de situatie in de markt te meten. Volgens Ma is de CAPE ratio van Robert Shiller een nuttige indicator, maar volgens hem is deze indicator wel gevoelig voor uitschieters (zoals de abnormaal zwakke bedrijfswinsten tijdens de financiële crisis).

Deze indicator laat zien dat we binnen een Bubble bewegen

Ma heeft daarom zelf een ratio op de markt gebracht die volgens hem nog betrouwbaarder is. Deze zogenoemde ‘CAPME’ ratio wordt minder beïnvloed door grote uitschieters waar de indicator van Robert Shiller wel gevoelig voor is. Beide ratio’s hebben op dit moment wel één ding gemeen: ze laten allebei zien dat er sprake is van een Bubble!

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van MarketWatch, is te zien dat we volgens de CAPME ratio op dit moment te maken hebben met een notering van 94%. Deze notering laat zien dat er sprake is van een zware overwaardering binnen de aandelenmarkten. Tijdens de voorgaande twee toppen hadden we ook te maken met een notering van boven de 90%. Het is dus volgens Ma verstandig om voorzichtig te werk te gaan.

Als de trend immers van richting draait, kan het hard gaan…

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)