De Amerikaanse sancties tegen het staatsoliebedrijf Petroleos de Venezuela moeten de ambtstermijn van Maduro aan een einde kunnen brengen. Door zijn oliebedrijf te ‘saboteren’, hopen de Amerikanen om de cashflow te stoppen waardoor Maduro geforceerd wordt om op te stappen. Maar volgens het IEA gaat dit niet invloed hebben op de situatie en zal de olieprijs niet worden beïnvloed.

President Donald Trump heeft sancties opgelegd tegen Venezuela om de positie van Maduro te verzwakken. Er heerst daar een ernstige humanitaire ramp die volledig de schuld is van het wanbeleid van Maduro. De sancties tegen het staatsoliebedrijf doen vermoeden dat dit een invloed gaat hebben op de oliemarkt en de olieprijzen, maar het IEA denkt niet dat we er veel van gaan merken.

Even so, headline benchmark crude oil prices have hardly changed on news of the sanctions. This is because, in terms of crude oil quantity, markets may be able to adjust after initial logistical dislocations.

Geen invloed

Volgens het rapport van het Internationale Energie Agentschap zal er hoogstwaarschijnlijk een manier gevonden worden om de sancties te omzeilen. Het agentschap rapporteert ook dat de olieprijzen, sinds de invoering van de sancties, nauwelijks hebben bewogen. Dat komt omdat de markt nog moet afrekenen met een grote olievoorraad die werd opgebouwd tijdens de laatste maanden van 2018.

Crude oil quality is another issue, and, in the wider context of supply in the early part of 2019, it is even more important.

Venezuela bezit de grootste olievoorraad waarvan een groot deel ‘zware’ olie is. Dit type is moeilijker om te raffineren omdat er allerlei stoffen en onzuiverheden in zitten. Voor de sancties stuurde de USA nafta op naar Venezuela om hen te helpen hun ‘zware’ olie te verdunnen en te zuiveren.

Nu de sancties in het leven zijn geroepen, zal het Venezolaans staatsoliebedrijf het dus moeilijker hebben om hun olie te raffineren. De export van olie daalde effectief tijdens de eerste twee weken van de sancties maar ondertussen hebben ze al een nieuwe afnemer gevonden, namelijk India.

Volgens het Internationaal Energie Agentschap zal er dus niet zo veel veranderen door de sancties. Beleggers en investeerders hoeven dus niet te hopen op een stijging van de olieprijzen want de impact is voorlopig nihil. De bewegingen op de oliemarkt zijn op dit moment vrij zijwaarts.

Bronnen: CNBC

Foto: Sergio Russo – Flickr – CC BY-SA 2.0

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>