Het beursjaar 2018 begint langzaam ten einde te komen. De meeste beleggers zullen dit beursjaar snel willen vergeten. In amper twee maanden tijd gaven de meeste indices al hun jaarwinst prijs. En de kans is klein dat we dit jaar nog een spetterend einde gaan zien. Daarnaast is het nog maar de vraag of het volgend jaar iets beter zal gaan.

Beleggers zijn op dit moment in de ban van genoeg vraagstukken. Zo heerst er nog steeds onzekerheid over de Brexit, het veranderende monetaire landschap, de handelsoorlog en de omgekeerde rentecurve. De omgekeerde rentecurve laat volgens sommige economen zien dat we niet ver meer van een recessie verwijderd zijn.

Moeten beleggers vrezen voor een crash?

Teddy Vallee deelde recent een verontrustende grafiek. Op de bovenstaande grafiek is te zien dat de S&P 500 index normaliter een sterke correlatie vertoont met de overtollige liquiditeit. Het laatstgenoemde element loopt normaal gesproken ongeveer een jaar voor op Wall Street. En mocht die correlatie standhouden, dan betekent dat weinig goeds voor de aandelenmarkten. In dat geval zouden we namelijk volgend jaar geconfronteerd worden met een forse daling die zelfs kan oplopen tot ruim -30%.

Is dit hét moment om de financiële markten te verlaten?