De laatste weken van het jaar zijn aangebroken. Dat biedt dan altijd een goede gelegenheid om eens vooruit te kijken, naar het nieuwe beursjaar. Gisteren bespraken we al onze visie op de meest succesvolle sector van 2017; technologie en cryptomunten. Vandaag werpen we een blik op de rest van de financiële markten.
Zoals u hier kan lezen, verwachten we dat het feestje op de cryptomarkt nog wel even door kan gaan, ook in 2018. Verder verwachten we ‘de opkomst van de achterblijvers’.
Dit thema heeft met name impact op de achtergebleven onderdelen in de financiële markten, meer bepaald de grondstoffen.
Beleggers staan steeds meer open voor de financiële markten, en hebben zich inmiddels neergelegd bij de bullmarkt op de beurs. De term ‘bubbel’ is hier verdwenen uit de media, wat aangeeft dat beleggers na vele jaren eindelijk aan het beleggen zijn gegaan.
Het werd tijd, zouden we zeggen.
<< Gratis Gids voor Beleggen in Zilver >>
Aangezien we de aard van het beestje aardig kennen, zullen beleggers meteen op zoek gaan naar de kansen. Naar de onderdelen waar de stijging nog in grote mate achterwege bleef. De gedachte is dan deze onderdelen een snelle inhaalbeweging kunnen maken.
Deze voorspelling zal zelfvervullend worden.
We verwachten dat met name de grondstoffen, die in de voorbije jaren flink achterop de gemiddelde beursstijging bleven, aan een inhaalrace kunnen beginnen. Grondstoffen waren immers zelden zo goedkoop versus de overige financiële activa.
<< Ontdek hier de 6 grondstoffen van de toekomst >>
De bovenstaande grafiek heeft u enkele maanden geleden ook al eens bij ons gezien. Tegenwoordig pakt ook Jeff Gundlach, een van de beste beleggers van onze generatie, er graag mee uit.
Wie vandaag in grondstoffen investeert, zal straks zoete vruchten plukken.
Tot daar het makkelijke deel voor ons.
Het einde van de meerjarige stierenmarkt in aandelen
Het moeilijkere deel is wat de tweede helft van 2018 in petto heeft voor beleggers.
We kunnen er immers niet omheen dat de Fed haar korte rente, zonder onderbreking, aan het verhogen is. Dit zal vroeg of laat tot grote problemen leiden. Maar daar zit ook meteen de moeilijkheid in: zal het eerder vroeg, dan laat worden?
Ook andere centrale banken volgen in haar voetsporen, merken we aan hun woorden en daden. De stijgende rentecyclus staat in de financiële volksmond gelijk aan ‘het begin van het eind’.
Oftewel, de laatste rechte lijn van de stierenmarkt is ingezet.
Aan de hand van het tempo waarmee het een en ander zich ontwikkelt, denken we niet dat de markt al gaat breken in 2018. Maar zeg nooit, nooit, in kapitaalmarkten. Je moet altijd een open vizier onderhouden voor dit soort ontwikkelingen.
We denken dus niet dat de markt al compleet gaat kraken in 2018, maar we verwachten wel dat de eerste scheurtjes in de dijk zullen opduiken. Met name in de tweede jaarhelft.
Ontdek hier de 5 meest ondergewaardeerde aandelen voor 2018
Dit zal zich in kleinere of grote mate vertalen in een oplopende volatiliteit, toenemende spanningen in de kredietmarkten, stabilisatie in de economie en specifieke teleurstellingen.
We denken ook dat de rentecurve verder zal dalen, richting het nulpunt. We weten uit het verleden dat als de rentecurve negatief wordt, een economische recessie quasi onafwendbaar is.
We zijn vandaag hier:
Op de bovenstaande grafiek van ziet u de 10-jaars rente in mindering van de 2-jaars rente.
Telkens wanneer deze ratio negatief ging (rode cirkels), volgde een economische recessie (grijze balk). Vandaag hebben we nog 65 basispunten te gaan vooraleer we het negatieve territorium induiken. En dan duurt het vaak nog enkele maanden voor de recessie toeslaat.
Op de beurs komt de klap natuurlijk altijd enkele maanden eerder dan de recessie. Dus van zodra de rentecurve negatief duikt, kan u best de nodige voorzorgen nemen. Tot die tijd voorzien we geen grote problemen.
Maar een gewaarschuwd belegger, is er twee waard.
Daarom blijven we de markten voor u op de voet opvolgen. Want we weten als geen ander uit het verleden: als de crash komt, staat iedereen genageld aan de grond. Wie dan niet goed is voorbereid, gaat mee met de Titanic ten onder.
Wij houden de vinger constant aan de pols van de markt.
Foto Credit: iStock