Het is wellicht de meest gestelde vraag in onze mailbox, op dit ogenblik: Is Bitcoin een bubbel? Als we een grote toevloed van een specifieke vraag zien, gaan we even rondkijken, op de populaire websites, om te controleren of de mainstream media er iets over schreven…

En ja hoor, het is weer zo ver!

Een redelijke vage uitleg met iets over China, maar vooral een referentie naar de tulpenbollenmanie in de middeleeuwen.

De eerste echte financiële bubbel.

Dat is voor de commentator van dienst ook wat er momenteel ook aan de hand is met Bitcoin. Een dikke, vette bubbel: wat de gek ervoor geeft.

🙂

Tja, zoals dit soort sentiment omtrent Bitcoin in de populaire pers bestaat, is Bitcoin verre van een bubbel. Pas wanneer de mainstream media gaat fantaseren over al het moois de toekomst in petto heeft voor Bitcoin, dan is er sprake van een bubbel.

Denk er eens rationeel over na. Gewoonweg al de algemene vraag – is Bitcoin een bubbel? – past helemaal niet bij een bubbel.

In een dergelijke fase, droomt iedereen luidop over ‘de nieuwe wereld’.

Daar zijn we vandaag nog mijlenver van verwijderd, tenminste, dat is hoe wij er tegenaan kijken bij Slim Beleggen. Hiervoor verwijzen we u nogmaals graag naar onze eerdere analyse: Het potentieel van Bitcoin. Hierin werd u haarfijn uitgelegd waarom Bitcoin mogelijk nog een gigantische weg heeft af te leggen, vooraleer we in het stadium van een echte financiële bubbel komen.

Vandaag heeft Bitcoin een marktwaarde van 36 miljard USD. Dat lijkt in eerste instantie veel, maar laat er geen misverstand over bestaan. Dit is letterlijk kleingeld in het huidige financiële systeem…

Een druppel in een oceaan aan kapitaal!

Zelfs enkele betaalfirma’s (Visa, Mastercard), zijn vandaag een veelvoud waard. En dan trekken we niet eens de vergelijking met andere activa (aandelen, goud, … ), want dan verdwijnt de marktwaarde van Bitcoin compleet in het niets.

Maar laten het eens vanuit een andere hoek benaderen. Want enkel de marktkapitalisatie zegt niet altijd alles. De velocity, de omloopsnelheid, het volume, … dat zegt vaak ook veel, over de status.

Hoe meer en sneller handel in een actief – in vastgoed, in aandelen, in obligaties, … – hoe groter het potentieel op bubbelvorming.

Laten we nog eens teruggaan naar het voorbeeld van Visa, de grootste credit card maatschappij ter wereld. Met een marktwaarde van 215 miljard USD, moet de prijs van Bitcoin vanaf het huidige niveau nog eens verZESvoudigen om dit te evenaren.

Maar ook vanuit het aspect van dagelijks volume, blijkt het verschil gigantisch. Rekent u even mee…

Vandaag werd een nieuw record gevestigd voor het volume in Bitcoin. In het afgelopen uur werd voor 1,8 miljoen USD aan Bitcoin verhandeld. Een enorm bedrag, zou u in eerste opzicht denken.

BTC VOL 1H

Maar dan heeft u de statistieken van Visa nog niet gezien. Op een normale handelsdag worden er circa 7.500.000 aandelen van Visa verhandeld. Vermenigvuldigd met de prijs van 93 USD, betekent dit een volume van 697,5 miljoen USD, iedere dag opnieuw!

VISA VOL D1

Wie dit bedrag deelt voor 24 uren, komt op het cijfer van 29 miljoen USD/uur uit.

Oftewel er 16x meer dagelijkse USD-volume in aandelen Visa, dan in Bitcoins!

En dan hebben we feitelijk de waarheid nog wat omgebogen, in het voordeel van Visa. Want er is maar 8 uren handel in een aandeel Visa. In feite vindt er voor 87 miljoen USD per uur handel in Visa-aandelen plaats. Of bijna 50x meer dan Bitcoin op dit ogenblik doet.

Dus, om een kort antwoord te geven op de vraag – ‘Is Bitcoin een bubbel?’:

Nee, Bitcoin is wat ons betreft geen bubbel.

Maar dat wil nog niet zeggen, dat de prijs enkel maar kan blijven stijgen. We weten uit eigen ervaring dat Bitcoin (en de andere Altcoins) erg volatiel kan zijn.

Nog niet zo lang geleden, in het najaar van 2013, vertienvoudigde de prijs van Bitcoin al eens tot boven 1.000 USD. Anderhalf jaar later, in het voorjaar van 2015, had Bitcoin moeite om de grens met 200 USD vast te houden. Zo snel kan het gaan, in de cryptomarkten.

Het was een harde periode, voor wie toen eerder had gekocht op de tussentijdse top boven 1.000 USD. Maar wie destijds een goed plan had uitgewerkt, zoals we altijd doen in het Technologie Rapport, die kijkt vandaag naar een prijs van 2.250 USD (!) per Bitcoin.

Jawel, u leest het goed… de prijs van Bitcoin stond voor het weekend nog op 1.800 USD, vandaag, maandag, stijgt Bitcoin boven 2.200 USD uit.

Een dergelijke parabolische stijging kan geen eeuwigheid blijven duren. Maar nogmaals, wie een goed plan heeft, weet hoe je nu met dit soort stijgingen moet omgaan.

Je moet nu optimaal profiteren, met minimale risico’s!

We leggen onze aanpak haarfijn uit aan de abonnees van het Technologie Rapport. Want we geven het grif toe: ook wij weten niet waar dit allemaal op korte termijn naartoe kan.

We hebben helaas geen glazen bol, in tegenstelling tot de boute stellingen in de media over Bitcoin. En dat hoeft niet. Wij pakken dit fenomeen helemaal anders aan. Op een doordrachte, slimme manier.

Het bracht de abonnees van het Technologie Rapport tot op heden geen windeieren. We boekten recent zelfs onze eerste CRYPTO TENBAGGER.

De doemdenkers met hun bubbelpraat, zitten vandaag met lege handen. Wij tellen onze winsten!

Telt u ook graag dit soort winsten met ons mee?