Wanneer we over cryptomunten spreken, hebben we het meestal nog altijd over Bitcoin. Maar naast Bitcoin bestaan er nog tal van andere cryptomunten. Een van de belangrijkste daarvan is Ethereum. In feite is Ethereum geen cryptomunt, maar een platform. Ether is de munt van het platform. Ethereum heeft grote ambities en kan binnenkort meer waard zijn dan Bitcoin.
Het Ethereum platform maakt ook gebruik van de blockchain technologie zoals Bitcoin. Maar wat Bitcoin doet voor betalingen, doet Ethereum voor programmering en gegevensverwerking. Het gebruikt daarvoor zijn eigen versie van de blockchain technologie.
Het doel van Ethereum is een gedecentraliseerd internet te maken. Ethereum heeft zelfs een goede kans om ‘het nieuwe internet’ te worden, letterlijk. Ethereum kan op termijn het huidige internet vervangen. Indien het daar in slaagt, zijn de mogelijkheden eindeloos.
De Ethereum alliantie
En dat het mogelijk is, bewees Ethereum begin maart toen het platform een alliantie aankondigde met bedrijven als JP Morgan, Intel, Credit Suisse, UBS, ING Group, … en Microsoft. Enkele dagen geleden kwamen daar nog eens 86 nieuwe bedrijven bij, waaronder Infosys, Deloitte en Toyota research Institute. Het totaal aantal bedrijven in deze alliantie bedraagt nu 116, en het zijn niet van de minste.
Hiermee is de Ethereum alliantie bijna even groot als de Linux Foundation’s global Hyperledger onder leiding van IBM samen met onder andere American Express en CME Group. Het R3 consortium heeft momenteel 80 alliantieleden waaronder banken, clearing houses, centrale banken, …
Begin dit jaar noteerde Ethereum nog onder $10. Na een eerste koersexplosie van $10 naar $100 volgde een korte consolidatie. Na het nieuws van de nieuwe alliantie explodeerde de prijs van Ethereum verder richting $200. Hierdoor bedraagt de marktkapitalisatie vandaag zo’n $17 miljard of nog maar de helft van Bitcoin.
Dagelijkse het belangrijkste nieuws van Bitcoin, Ethereum, Ripple, … gratis in je mailbox: Schrijf je in op de Slim Beleggen Daily.