Waarom beleggen in value-aandelen als je ook populaire groeiaandelen kan kopen? Zo denken de meeste beleggers tegenwoordig. Maar dat betekent niet dat je value-beleggen moet negeren. In een goed gediversifieerde portefeuille is nog steeds plaats voor value-aandelen, alleen niet op de traditionele manier van value-beleggen.
Value-beleggen is beleggen in aandelen die het minder goed doen dan de concurrentie waardoor ze aan een veel goedkopere waardering noteren. Value-beleggers hopen dan dat deze bedrijven hun achterstand kunnen wegwerken waardoor zo bovengemiddeld groeien en de beurskoers sneller stijgt dan de concurrentie.
Maar de laatste jaren wringt daar het schoentje. Veel achtergebleven bedrijven hebben het moeilijk om terug te slaan. Ze slagen er niet of amper in om bovengemiddeld te groeien. Met andere woorden, value-aandelen zijn goedkoop voor een reden.
Betekent dit dat value-aandelen niet stijgen of dat deze bedrijven niet groeien? Nee, alleen minder dan de rest. Daarom dat beleggers veel liever kijken naar zeer winstgevende groeiaandelen uit de ‘nieuwe economie’ als Amazon, Facebook, Alphabet, …
Het ‘moderne’ value-beleggen
Maar value-beleggen werkt wel wanneer je het op een andere manier aanpakt, zegt O’Shaughnessy Asset Management. Value-aandelen worden de laatste jaren grotendeels genegeerd waardoor ze niet goedkoop maar zéér goedkoop zijn geworden. Wanneer deze bedrijven dan toch beter (of minder slecht) presteren dan verwacht, ontstaat er een korte bounce waarin de beurskoers sneller stijgt dan de winstgroei.
Het is veel interessanter om in te spelen op die korte bounce dan een buy-and-hold-strategie toe te passen op ‘old school’ value-aandelen. Daarmee kan je als belegger zelfs een hoger rendement bekomen dan groeiaandelen, met een lager risico omdat de waardering zo laag is.
Value-beleggen is verre van dood, maar heeft meer een modernere aanpak nodig. Value-aandelen blijven belangrijk in een goed gediversifieerde portefeuille, aldus O’Shaughnessy Asset Management.
Bron: MarketWatch