Sinds het begin van vorig jaar staat de euro versus de dollar al flink onder druk. En dat was voor veel beleggers even wennen, want in het jaar 2017 wist de euro juist veel terrein ten opzichte van de dollar te winnen. Van die stijging is op dit moment niets meer over. Volgens sommige analisten moeten we in de toekomst zelfs rekening houden met pariteit tussen de euro en de dollar.

Dat de dollar tijdens de afgelopen anderhalf jaar zulke goede zaken heeft gedaan is eigenlijk niet vreemd te noemen. Relatief gezien wist de Amerikaanse economie het immers veel beter te doen dan de Europese economie. Daarnaast verlaagde de Europese centrale bank de rente naar een all-time dieptepunt, terwijl de Amerikaanse centrale bank enkele renteverhogingen doorvoerde.

Dure dollar kan zorgen voor daling met 30%

Voor Wall Street kan de sterke dollar echter onheil betekenen. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Macrobond and Nordea, te zien dat een dalende EUR/USD vaak slecht nieuws betekent voor de Amerikaanse beurzen. Normaliter loopt de beweging bij de EUR/USD anderhalf jaar voor op de beweging bij de S&P 500 index.

Wat dat betreft zou de sterke dollar dus onheil kunnen betekenen voor Wall Street. Tijdens de afgelopen anderhalf jaar heeft de euro behoorlijk wat waarde moeten inleveren ten opzichte van de dollar en gezien de grafiek voorspelt dat weinig goeds. In het ergste geval kan de S&P 500 index zelfs geconfronteerd worden met een daling van 30%.

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!