Het handelsconflict tussen de VS en China lijkt nog wel even voort te gaan duren. De ‘kenners’ spreken zelfs al over een economische koude oorlog tussen de twee grootste economieën van de wereld. De kans op een snelle oplossing is vrij klein en dat kan problemen opleveren voor beide economische grootmachten.

Tien jaar geleden zag de situatie er compleet anders uit. De VS en China waren destijds sterk afhankelijk van elkaar en die afhankelijkheid nam de jaren daarna alleen maar verder toe. Als gevolg hiervan werd de bijnaam ‘Chimerica’ in het leven geroepen. Op dit moment wil zowel China als Amerika niet meer deel uitmaken van Chimerica. En daar is volgens China-expert Brad Setser een goede reden voor te geven: “De Chinezen willen de technologische afhankelijkheid niet en de VS wil de aanhoudende handelstekorten niet”.

China kan de nadelen van het handelsconflict overwinnen

Trump heeft zich vol gestort op dat handelstekort wat de VS heeft met China. De vraag is alleen of hij met de invoerheffingen het beoogde resultaat weet te bereiken. De VS is namelijk nog steeds erg afhankelijk van ‘lagelonenlanden’ en daardoor zouden ze bijvoorbeeld kunnen uitwijken naar Vietnam. Met als gevolg dat het handelstekort met Vietnam oploopt. Overigens is het merendeel van de Amerikaanse bevolking het eens met Trump: China voert oneerlijke handel (grafiek: The Wall Street Journal).

Op korte termijn is China duidelijk de verliezer van dit handelsconflict. Het groeiland is namelijk nog steeds sterk afhankelijk van de VS voor intellectueel eigendom, investeringen en als een markt voor export.

Maar, na verloop van tijd zou China die nadelen kunnen overwinnen. Het “heeft alle noodzakelijke voorwaarden om een ​​Aziatisch handelsblok te laten werken zonder de VS: een grote binnenlandse markt, politieke steun voor open markten en productie-expertise”, schrijft Larry Brainard van TS Lombard. China doet al meer handel in industrieproducten en halffabricaten met de Europese Unie dan de VS, en twee keer zoveel met de rest van Azië, merkt hij op (grafiek: The Wall Street Journal).

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER