In de meeste delen van de wereld is de inflatie tijdens de afgelopen maanden stevig opgelopen. Met name in de Westerse wereld is dit duidelijk terug te zien. Ook in de Eurozone is er al maanden sprake van stijgende prijzen en deze inflatie wordt niet alleen veroorzaakt door de gas- en brandstofprijzen. En daarmee is het nog maar de vraag of de inflatie binnen afzienbare tijd zal gaan afnemen.

Recent werd het Europese inflatiecijfer over de maand oktober gepubliceerd. Tijdens de afgelopen maand wist de inflatie uit te komen op 4,1%. En dit was hoger dan de stand die in september bereikt werd. Destijds was er namelijk sprake van een inflatiestand van 3,4%. De meeste economen zijn het er wel over eens dat het oplopende prijspeil niet ‘tijdelijk’ hoeft te zijn.

Kerninflatie zit al enkele maanden in de lift

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Pictet WM, is te zien dat de Europese inflatie al enkele maanden stevig in de lift zit. Uiteraard worden de stijgende prijzen voor een deel veroorzaakt door de oplopende gas- en brandstofprijzen. Volgens kenners kan de inflatiedruk afnemen op het moment dat de oliemarkt weer in balans is. Toch is daarmee het gevaar van inflatie nog niet volledig geweken.

Op de grafiek is ook te zien dat de kerninflatie al gedurende enige tijd aan het oplopen is. En dit wordt met name veroorzaakt door de groei van de economie en de krapte op de arbeidsmarkt. Door de krapte op de arbeidsmarkt doen bedrijven er alles aan om werknemers aan zich te binden en dit gaat veelal gepaard met stijgende arbeidslonen. De stijgende salariskosten proberen ze vervolgens door te rekenen aan de consument. Beleggers moeten dus niet denken dat het inflatiespook binnenkort verdwenen is.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>