Tijdens de afgelopen weken verloren ongeveer 30 miljoen Amerikanen hun baan. Vrijdag volgt het Amerikaanse werkloosheidscijfer en er wordt gevreesd voor een werkloosheidspercentage van boven de 15%. Als het verleden gebruikt kan worden als maatstaf voor het voorspellen van de toekomst, dan moeten de Amerikanen vrezen voor een faillissementsgolf.

Economen verwachten dat het Amerikaanse werkloosheidscijfer over de maand april zal uitkomen op 16%. Aankomende vrijdag om 14:30 uur zullen de cijfers over de Amerikaanse arbeidssector gepubliceerd worden. Een dag eerder wordt bekend gemaakt hoeveel Amerikanen tijdens de afgelopen week een werkloosheidsaanvraag hebben ingediend. Geschat wordt dat er tijdens de afgelopen week 3 miljoen extra Amerikanen hun baan zijn verloren.

Hoog werkloosheidscijfer kan leiden tot een nieuwe faillissementsgolf

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Deutsche Bank, is te zien dat er al decennialang sprake is van een sterke correlatie tussen het Amerikaanse werkloosheidspercentage enerzijds en het aantal Amerikaanse faillissementen anderzijds. Deutsche Bank econoom Torsten Slok laat hier het volgende over weten: “De tijd dat de werkloosheid hoog blijft zal bepalen in hoeverre deze crisis overgaat van een liquiditeitscrisis voor huishoudens en bedrijven naar een solvabiliteitscrisis”.

Met andere woorden vreest Slok terecht voor een faillissementsgolf indien het coronavirus gedurende lange tijd de economie plat legt. Door het  adequaat optreden van de overheden en de centrale banken is het voorlopig met name een ‘liquiditeitscrisis’. Als het echter lang blijft aanhouden zal dit zonder twijfel leiden tot onomkeerbare faillissementen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)