De meeste beleggers zullen met een positief gevoel terugkijken op de afgelopen handelsmaanden. De wereldwijde beurzen wisten immers de stijgende trend intact te houden en daarmee werden de records verder aangescherpt. Nu de zomerperiode is aangebroken kan de beer echter onverwachts terugkeren op het beursspeelveld.

Traditioneel gezien verlopen de zomermaanden vaak niet gunstig voor de aandelenmarkten. De periode juli tot en met september is vaak een periode dat je beter niet actief kan zijn op de financiële markten. En dat is precies wat veel grote partijen doen. Als gevolg daarvan zijn de handelsvolumes relatief laag en kunnen er ook grotere koersschommelingen ontstaan.

Beleggers moeten rekening houden met oplopende beweeglijkheid

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Top Down Charts, is te zien dat dit wel eens een hete zomer kan gaan worden. Traditioneel gezien is er immers in de periode juli tot en met medio oktober sprake van een dalende trend bij de S&P 500 index. Daarnaast is op de grafiek ook te zien dat tijdens die periode de volatiliteit vaak sterk oploopt. En dat is iets waar beleggers al een tijdje niet meer mee geconfronteerd zijn.

Een toenemende beweeglijkheid kan er voor gaan zorgen dat beleggers angstig raken. Met name de nieuwe beleggers hebben vooralsnog weinig tegenslag op de beurzen gekend. Beleggers lijken er verstandig aan te doen om juist tijdens deze periode de beurzen met een schuin oog in de gaten te houden. Het kan immers een hete zomer gaan worden.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)