Het cijferseizoen gaat vanaf deze week echt losbarsten. Wat dat betreft kan het een spannende week gaan worden. Deze week zullen beleggers het ware gezicht zien van de voorspelde economische teruggang. Gemiddeld wordt er op Wall Street gerekend op een winstdaling met 4%. De vraag is alleen of die winsten later dit jaar weer zullen gaan opkrabbelen.

De wereldwijde aandelenmarkten hebben er een geweldig eerste kwartaal opzitten. De meeste beurzen kenden zelfs hun beste beursstart in jaren. Sinds het dieptepunt van eind december zijn de beurskoersen eigenlijk in één rechte lijn omhoog gegaan. Een tussentijdse noemenswaardige correctie was niet waarneembaar. Inmiddels is de S&P 500 index nog minder dan 1% verwijderd van de recordkoers die in september 2018 neergezet werd.

Zijn aandelen koopwaardig?

De vraag is alleen of aandelen op dit moment nog wel interessant geprijsd zijn. Als het om de waardering van aandelen gaat, wordt er vaak gekeken naar de koers-winstverhouding. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de S&P 500 index koers-winstverhouding in amper vier maanden tijd gestegen is van 15.5 naar 19. Toch is dat nog altijd ruim 6% lager dan de koers-winstverhouding die in september 2018 bereikt werd. Wat dat betreft zou je dus kunnen stellen dat aandelen op dit moment goedkoper zijn dan in september het geval was.

Toch moet hier wel een belangrijke kanttekening bij geplaatst worden. De huidige koers-winstverhouding is namelijk gebaseerd op de meeste recente winstcijfers. En aangezien het cijferseizoen nu pas echt gaat beginnen, kan de gemiddelde winst van de S&P 500 index nog verder gaan dalen (als we de verwachtingen mogen geloven). En bij een gelijkblijvende koers zorgt dat per definitie voor een hogere koers-winstverhouding.

Het is met name van belang dat het afgelopen kwartaal ‘incidenteel’ tegenvallend is geweest. Mocht de winstdaling namelijk ook de komende kwartalen doorzetten, dan ontstaat er een serieus beursprobleem.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar