Tijdens de afgelopen maanden zijn de prijzen van commodities hard gestegen. Het tekort aan commodities is pijnlijk duidelijk geworden en beleggers lijken dat nu ook te realiseren. Het krachtige economische herstel heeft deze trend verder versterkt. Toch kan een trenddraai op de loer liggen.

Op dit moment is de wereldeconomie bezig aan een indrukwekkende comeback. Volgens diverse economen ligt er een krachtig economisch herstel in het verschiet en mogelijk kan de wereldeconomie al volgend jaar terugkeren op het niveau van vóór de coronacrisis. Inmiddels is de vraag naar commodities gestegen naar een ongekend hoog niveau in verband met de enorme inhaalvraag en een hoge reguliere vraag in verband met het economische herstel.

Beleggers moeten rekening houden met dalende prijzen voor commodities

Volgens de analisten van Pictet Asset Management is de vraag naar commodities, en daarmee dus ook de prijsstijging, te ver doorgeslagen. Zo is op de bovenstaande grafiek te zien dat de S&P GSCI Commodity Spot Index inmiddels 35% boven de trend beweegt. Sinds de jaren ’70 is het een aantal keer eerder voorgekomen dat dit geval boven de 25% wist te komen. In het overgrote deel van de gevallen liep dat niet zo goed af voor de commodities.

Op de rechter grafiek is de gemiddelde koersbeweging bij de S&P GSCI Commodity Spot Index in beeld gebracht indien er sprake is van een notering van minstens 25%. Mocht het verleden zich gaan herhalen, dan moeten beleggers rekening houden met een trenddraai binnen de commoditysector. Deze grafiek voorspelt immers een aanzienlijke prijsdaling.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>