De meeste beleggers zijn zich bewust van het feit dat de aandelen Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Microsoft en Google tijdens de afgelopen jaren exponentieel in waarde wisten te stijgen. Dat is ook de reden waarom deze aandelen vaak omschreven worden als de ‘lievelingetjes’ van beleggers. Zonder deze aandelen zag de beursprestatie van de S&P 500 index er iets anders uit.

De dominantie van de aandelen Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Microsoft en Google is eigenlijk sinds het jaar 2013 al aanwezig. Vanaf dat moment gemeten wist het belang van deze zes aandelen in de totale index (S&P 500) steeds verder toe te nemen. En mede daardoor wist de Amerikaanse beurs tijdens de afgelopen jaren ook zo stevig in waarde te stijgen.

FAANGM-aandelen hebben grote invloed op de beursrally

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Yardeni Research, is de prestatie van de FAANGM-aandelen in beeld gebracht (rode lijn). Hadden beleggers aan het begin van 2013 in deze aandelen geïnvesteerd, dan was er nu sprake geweest van een rendement van 800%. Ook de S&P 500 index heeft hiervan geprofiteerd, want over dezelfde periode gemeten is er bij de Amerikaanse index sprake van een winst van bijna 220% (blauwe lijn). Zou je echter de prestatie van de FAANGM-aandelen eruit halen, dan was er ‘slechts’ sprake geweest van een beursrendement van 163% (groene lijn).

Deze grafiek maakt duidelijk hoeveel invloed enkele grote aandelen op dit moment op de index hebben. Dat is ook de reden waarom vaak gezegd wordt dat de huidige beursrally door enkele grote aandelen gedragen wordt. En het is sterk de vraag of beleggers hier wel blij mee moeten zijn.

De volgende Apple (nu nog onder $10)

We staan aan de vooravond van een nieuwe, belangrijke technologierevolutie. Dit gaat ons dagelijkse leven niet enkel compleet veranderen, ook zullen enorme fortuinen gecreëerd worden.

Je moet NU instappen. Vóór de grote massa op de nieuwste revolutie springt.

Dit aandeel is vandaag nog te koop voor minder dan 10 euro.