Aandelen uit groeilanden

Wanneer je meer dan bovengemiddelde rendementen wil behalen met beleggen, is er in feite maar 1 optie: groeilanden. Dat blijkt uit data samengesteld door Bloomberg. Al 20 jaar lang domineren groeilanden de bovenste regionen van de hoogste rendementen. En daar lijkt voorlopig geen einde aan te komen.

Veel beleggers vermijden groeilanden wegens de volatiliteit en het valutarisico. Maar die angst is ongegrond. Vorig jaar parkeerden opnieuw 10 groeilanden zich in de top-10 van beste beursindices ter wereld … in dollar. De laatste 20 jaar bestaat de top-10 gemiddeld uit 9 groeilanden.

Groeilanden beste aandelen

Op de eerste tabel kan je de top-10 van beste beursindices in Amerikaanse dollar zien. Brazilië was vorig jaar de absolute koploper met een winst van maar liefst 69%. Andere bekende groeilanden die we terugzien in de top van de beurswereld zijn Rusland, Marokko en Colombia.

Data laat soms zien dat perceptie verkeerd is, zegt Julian Mayo, die als co-chief investment officer bij Charlemagne Capital Ltd zo’n $2 miljard in beheer heeft. Groeilanden zijn niet risicovoller dan de beurzen van westerse landen.

Wat brengt 2017 voor de groeilanden?

Er zijn sterke signalen dat de groeilanden hun winstreeks in 2017 gewoon verder zullen zetten. De economische groei ligt er hoger dan in de westerse landen. De winstverwachtingen zitten in de lift. En bedrijven hebben steeds meer discipline in het beheersen van de kosten.

En vandaag de dag zijn groeilanden nog steeds goedkoop. De MSCI Emerging Markets Index noteert op een koers/winst verhouding van iets meer dan 12. Dat is 26% lager dan de MSCI World Index.

Waardering groeilanden vs wereld

De laatste keer dat de westerse beurzen de top-10 domineerden was in 1998, in volle muntcrisis door het Russische faillissement. In dat jaar veroverde Griekenland de kroon van beste beurs ter wereld, Nederland werd 5e achter Frankrijk, Spanje en Zuid-Korea – het enige groeiland dat de crisis kon ontlopen.

Sinds 2000 haalt geen enkele westerse beurs nog de top-3. In 2015 stonden er nog eens 4 westerse landen in de top-10 maar dat was van 1999 geleden.

Bron: Bloomberg