aandelen apple kopen

Wat is er veranderd nu Warren Buffett plots wel aandelen Apple durft kopen? 4 jaar geleden zei Warren Buffett nog dat hij bereid was aandelen IBM te kopen, maar dat andere technologieaandelen zoals Google en Apple te risicovol waren. Nochtans begon Buffett 4 maanden geleden volop Apple’s in te slaan.

Begin dit jaar kwamen de eerste berichten binnen dat Apple op de lijst met aandelen stond bij Berkshire Hathaway. In het 2e kwartaal steeg de participatie met 55% tot $1,5 miljard. In 2012 zei Buffett nog in een brief aan de aandeelhouders van Berkshire Hathaway: “The chances of being wrong with IBM are probably less, at least for us, than the chances of being way wrong in Google or Apple,”

Heeft Buffett zich bedacht? Nee!

Buffett is niet van gedacht veranderd, Apple is veranderd.

# 1. Apple is geen groeiaandeel meer

Toen Buffett Wal-Mart verkocht en Apple kocht, sprong de media erop alsof hij de oude economie ruilt voor de nieuwe. Maar Apple is niet meer het groeibedrijf dat het ooit was. De komende 5 jaar verwachten analisten een gemiddelde jaarlijkse groei van 8,7% tegenover een groeiritme van 30% de afgelopen 5 jaren. Een industrieel aandeel als General Electric zal de komende jaren naar verwachting zelfs sneller groeien dan Apple.

# 2. Apple is officieel een waarde-aandeel

Apple heeft een koers/winstverhouding voor de komende 12 maanden van ongeveer 12. Voor de brede aandelenmarkt ligt dit op 19 en technologieaandelen hebben dikwijls een ratio boven de 20. Apple is dus een goedkoop aandeel en trekt dan ook waarde-beleggers aan. Buffett verkocht duurdere aandelen zoals Wal-Mart (K/W 17), Suncor Energy (K/W 26) en VeriSign (K/W 19) voor het goedkopere Apple.

# 3. Apple is geen technologieaandeel meer

Apple is zoals bijvoorbeeld Microsoft steeds minder een technologiebedrijf en steeds meer een bedrijf uit de consumentensector. Ze verkopen steeds meer omzet die op regelmatige tijdstippen moet worden aangekocht. De iPhone is bijvoorbeeld gelijkaardig aan het scheermes van Gillette terwijl je de aankopen in iTunes kan vergelijken met de messen. Deze terugkomende inkomsten maken het bedrijf voorspelbaarder.

# 4. Apple is een contraire aankoop

Je moet angstig zijn wanneer anderen hebzuchtig zijn en hebzuchtig wanneer anderen angstig zijn. Dit brengt Buffett ook nu weer in de praktijk. Grote hedge fund managers zoals George Soros, Carl Icahn, David Einhorn en David Tepper verkopen hun aandelen Apple. In dat geval gaat er altijd een belletje rinkelen bij iemand als Warren Buffett. Bron: Time Money