Vastgoedprijzen in verschillende delen van de wereld staan weer roodgloeiend. In de Verenigde Staten liggen de prijzen in meerdere steden hoger dan vlak voor de financiële crisis, al zijn de economische omstandigheden nu totaal anders. Maar ook in China en Groot-Brittannië loert een nieuwe crisis om de hoek. Vlak voor de financiële crisis was er nog sprake van een sterke economie in de VS, er waren stijgende lonen en beheersbare overheidsschulden. Een nieuwe vastgoedcrisis zoals in 2007-2008 kan deze keer dan ook veel meer verwoestende gevolgen hebben. Enkele voorbeelden:
VS Westkust
Geen enkele andere stad in de Verenigde Staten waar vastgoed meer profiteerde van de technologieboom dan San Francisco. Maar de rek lijkt eruit. In de maanden mei en april vertraagde de stijging van de vastgoedprijzen naar 2% op jaarbasis. Dit is nog steeds een groei maar alvast veel lager dan de groei van 23% in 2015, 10% in 2014 en 30% in 2013. De verkoop van luxueuze villa’s daalde er in de eerste 5 maanden van 2016 ook voor de eerste keer sinds 2010. Het aantal huizen met een waarde boven $2,5 miljoen dat te koop staat, stijgt met 42% ten opzichte van vorig jaar.
VS Oostkust
Aan de Oostkust dreigt een nieuwe oververhitting van de vastgoedmarkt. Daar staat momenteel een penthouse te koop voor … $250 miljoen, het hoogste bedrag ooit!
China
Ook in China wordt het heet onder de voeten. De gemiddelde prijs in de 100 grootste steden is gestegen naar 3.100 yuan (€400) per vierkante meter. Dit is een stijging met 50% op een jaar tijd! In sommige delen van China is de waarde van bouwgrond zelfs duurder dan de prijs van een afgewerkt huis.
Groot-Brittannië
Vastgoed is niet bepaald liquide. Het heeft tijd en geld nodig om het te verkopen. Daarom keren veel beleggers naar vastgoedfondsen. Maar zoals nu blijkt in Groot-Brittannië zijn ook deze vastgoedfondsen niet altijd liquide. 4 grote vastgoedfondsen hebben in Groot-Brittannië na de Brexit de uitbetalingen gestaakt omdat ze niet meer aan de vraag konden beantwoorden. Zoals dat altijd gaat op de financiële markten wil een luikende crisis niet zeggen dat alles morgen als een kaartenhuis in elkaar zakt. Maar het ziet er weer naar uit dat we een nieuwe vastgoedcrisis tegemoet gaan. Timing is echter het belangrijkste. Bron: Forbes