wall street

Onlangs lieten we u al weten dat de Shiller Price to Earnings Ratio op een historisch hoog niveau was terecht gekomen. Heel wat beleggers vragen zich af wat nou precies de functie is van deze ratio en of we inderdaad moeten oppassen voor een beurscorrectie.

shiller-pe

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Business Insider, is te zien dat de Shiller Price to Earnings Ratio op een stand is terecht gekomen die we voor het laatst net voor het uitbreken van de financiƫle crisis hebben gezien. En dat maakt direct duidelijk hoe duur de aandelen op dit moment geprijsd zijn.

Dit is niet het ideale moment om in aandelen te beleggen

Gemeten over de totale historie waren er maar enkele momenten dat de Shiller P/E Ratio boven een stand van 27 wist uit te komen. Voor het laatst was dat dus net voor de huizenmarktcrisis en daarvoor tijdens de jaren voor het uitbreken van de internetzeepbel en in het jaar 1929.

Overigens betekent dit niet direct dat we op korte termijn te maken gaan krijgen met een nieuwe Bear Market. De jaren voor het uitbreken van de internetzeepbel wist deze ratio immers meerdere jaren boven de stand van 27 te bewegen, zonder dat we getroffen werden door een Bear Market.

Deze grafiek laat echter wel zien dat dit misschien niet het ideale moment is om te investeren in aandelen. Daarnaast staan er in Europa het komende jaar ook verkiezingen op het programma en in Amerika moeten we nog maar afwachten of Donald Trump daadwerkelijk kan gaan zorgen voor een economische impulsbeweging. Er zouden dus volatiele tijden op komst kunnen zijn.