apple iphone

De Amerikaanse smartphonegigant Apple is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de grootste bedrijven van de wereld. Apple beschikt onder andere over een uitstekend marktaandeel en daarnaast zijn er nog voldoende liquide middelen beschikbaar om verdere groei te realiseren. Apple is een van de weinige bedrijven die beschikt over een riante kaspositie.

Toch zijn er steeds meer analisten die zich zorgen maken over de toekomstige winstgevendheid van Apple. Zo maakt het onderzoek van Bernstein Research duidelijk dat Apple de afgelopen jaren al heel wat procenten heeft moeten inleveren met betrekking tot haar brutowinstmarge.

Apple moet winstmarge inleveren

apple-winstgevendheid

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bernstein Research, is te zien dat Apple in het jaar 2009 met haar iPhones nog een brutowinstmarge van 57,7% in handen had. In 7 jaar tijd is deze marge echter gedaald naar 41%. Daarnaast is de verwachting dat deze marge in het jaar 2018 nog ‘slechts’ 39% zal bedragen.

Deze grafiek maakt duidelijk dat Apple ook de afgelopen jaren de hinder heeft mogen ondervinden van de toegenomen concurrentie binnen de smartphonesector. Daarnaast zijn er wat Chinese telefoonmerken opgedoken die op prijsgebied veel aantrekkelijkere smartphones produceren dan Apple.

Apple beschikt over een trouwe klantenkring en zolang die klanten niet van mening veranderen, lijkt er weinig reden tot paniek te zijn. Gezien de bovenstaande grafiek is het echter niet vreemd dat steeds meer analisten zich zorgen beginnen te maken over de toekomst van Apple.