china-flag

Dit jaar is het duidelijk geworden dat het in China allemaal ook nog niet zo lekker loopt. De Chinese beurs is echter een verhaal apart. Ondanks de slechte Chinese macrocijfers is de Chinese beurs de afgelopen maanden flink in waarde gestegen. Maar uiteraard is hier ook een uitleg voor te geven. Als gevolg van de tegenvallende macrocijfers vanuit het Chinese groeiland is de Bank of China in actie gekomen. Totaal onverwachts verlaagde zij de rente waardoor de beleggers uiteraard euforisch reageerden. Daarnaast staat de Chinese regering bekend als een regering die niet zo snel een lagere groei accepteert. De beleggers rekenen er dus op dat we de komende tijd te maken zullen gaan krijgen met meer stimulerende maatregelen.

Chinese regering roept de banken op

De Chinese regering heeft inmiddels de Chinese banken opgeroepen om sneller een krediet uit te lenen. Op deze manier wil de Chinese regering de uitgaven en investeringen stimuleren. Of de banken dit ook daadwerkelijk gaan doen moeten we nog afwachten.

PPI-China

Op de grafiek hierboven is te zien dat de Producer Price Index de afgelopen drie jaar flink in waarde is gedaald. Deze index geeft aan hoeveel geld de producenten krijgen voor hun goederen. Met andere woorden zijn de goederen de afgelopen drie jaar in prijs gedaald. Het is dus duidelijk dat China daadwerkelijk te maken heeft met de nodige economische problemen. Volgend jaar zal het een spannend jaar gaan worden. De beleggers hebben overigens groot vertrouwen in de Chinese beleidsmakers. Bent u op zoek naar rendement? – Download de gratis Trading Almanak