Afgelopen maandag werden we onverwachts geconfronteerd met een gigantische prijsval. Op basis van punten werd de Dow Jones index nog nooit geconfronteerd met een dergelijke daling. Niet vreemd dat de paniek onder de beleggers even toesloeg. Ook tijdens de handelsdag van gisteren werden we geconfronteerd met een massale sell-off.

De ‘mini crash’ op de aandelenmarkten was overal goed voelbaar. Zo werden de Chinese en Japanse beurs bijvoorbeeld tijdens de sessie van dinsdag ook geconfronteerd met een gigantische daling. Europa wist zich aanvankelijk relatief goed staande te houden, maar vandaag noteren de Europese beurzen flink lager. De daling bij de Japanse en de Chinese beurs kwam overigens op een bijzonder ongewenst moment.

Japanse en Chinese beurs draaien op een ongewenst moment van richting

Chris Kimble, van Kimble Charting, deelde onlangs de bovenstaande grafiek. Op deze grafiek is te zien dat de Shanghai index recent wist af te ketsen van de 50%-Fibonacci weerstand. Zolang we hieronder noteren, kan de stier rekenen op meer tegenwind.

Overigens is een vergelijkbare situatie waarneembaar bij de Nikkei index. De Japanse beurs wist namelijk ook af te ketsen van het 50%-Fibonacci niveau. Daarnaast werd de weerstandslijn getest en op dit moment doen de stieren er alles aan om de steunlijn intact te houden.

Mochten beide indices door het ijs zakken, dan zal dit ongetwijfeld overal op de beursvloeren voelbaar zijn. We moeten dus met name de ogen op deze grafieken gericht houden.