Tesla_Factory,_grondstoffen

Dit is een gigantische opportuniteit. Het tijdperk van de fossiele brandstoffen zal waarschijnlijk stilaan zijn piek bereiken. Elektrische voertuigen nemen het initiatief over. Dat wil zeggen dat er de komende jaren/decennia een gigantische vraag gaat zijn naar grondstoffen voor batterijen. Welke grondstoffen zijn belangrijk, en welke mijnaandelen gaan hiervan profiteren?

De opstart van Tesla’s Gigafabriek is de eerst fase in een uitzonderlijke exponentiële groei van batterijen. De meest bekende grondstof is Lithium. Maar batterijen bestaan uit verschillende grondstoffen en de verschillende producenten gebruiken andere samenstellingen. De elektrische revolutie draait dus rond veel meer dan Lithium.

Dit zijn de 2 grondstoffen die het meeste zullen profiteren van Tesla en andere producenten van elektrische voertuigen en batterijen … en de mijnbouwaandelen die het grootste kans maken om hier veel geld mee te verdienen.

Lithium

Lithium mijnbouwers

Lithium is uiteraard bijzonder belangrijk voor deze evolutie. De productie van Lithium zit volop in de lift, maar toch zal de vraag het aanbod blijven overstijgen. Er zullen nieuwe mijnen in productie moeten gaan om aan de vraag te voldoen. Dit zet de prijs af en toe in vuur en vlam.

Vraag lithium

Vraag en aanbod zitten al jaren in de lift, maar dat is nog niets vergeleken met wat er nog gaat komen eens Tesla met de productie van het Model 3 begint. Momenteel wordt lithium voornamelijk gemijnd in 3 grote mijnen: AlbemarleFMC en Sociedad Quimica y Minera de Chile.

Tesla zelf zou een akkoord hebben met Pure Energy Minerals voor de levering van Lithium aan de Gigafabriek. Pure Energy heeft een project op enkele uren rijden van de fabriek in Nevada, maar zoekt nog investeringen. Toch zou Tesla’s productie voor 2017 verzekerd zijn.

Andere lithium mijnen in de buurt van Nevada zijn onder andere Lithium Americas en LiCO Energy Metals.

Lees hier GRATIS: De revolutie begint: Hoe kan je beleggen in Lithium?

Kobalt

Cobalt_Blue

Naast lithium is kobalt ook een zeer belangrijke grondstof voor batterijen. De markt voor kobalt is zelfs nog beperkter dan die van lithium. 40% van de vraag naar kobalt komt al voort uit de productie van batterijen. Naar verwachting zal dit snel boven 50% stijgen.

Kobalt wordt echter voornamelijk gemijnd als een bijproduct van andere grondstoffen. Er zijn weinig echt pure spelers die alleen kobalt mijnen. Daar komt bij dat Congo de belangrijkste producten van kobalt is ter wereld. Congo staat niet bepaald bekend als een land waar alles op wieltjes loopt.

Prijs kobalt

De prijs van kobalt verdubbelde het afgelopen jaar. Dit kan de productie in andere delen van de wereld stimuleren. Noord-Amerika staat daarbij hoog op de lijst, ook opnieuw met de bouw van de Gigafabriek. LiCO Energy Metals is een producent die naast lithium ook kobalt mijnt, in Canada.

Het verste staat eCobalt in de Verenigde Staten, al is dit een zeer klein project. Cruz Capital Corp., dat binnenkort Cruz Cobalt zal noemen, is de eigenaar van 6 verschillende projecten. CobalTech is een mijngroep die mijnen heeft opgekocht na de val van de prijs voor kobalt en deze projecten nu opnieuw online brengt.

Recyclage

recycle-sign

Naast de productie wordt recyclage ook een belangrijk onderdeel voor de industrie. Tesla plant een eigen recyclagepark in zijn Gigafabriek. Maar er zijn ook andere bedrijven die inspelen op deze opportuniteit.

American Manganese is zo’n bedrijf dat zich specialiseert in de recyclage van gebruikte batterijen.

Wil je weten welke grondstofproducenten bovenaan de selectielijst staan bij Slim Beleggen, raadpleeg dan snel ons Grondstoffen Rapport.

Bron: Electrec

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>