OPEC Olie

Na een periode van relatieve stabiliteit zit het zwarte goud opnieuw in onrustig vaarwater. Verschillende signalen wijzen erop dat de oliekraan opnieuw wagenwijd open gezet kan worden. Een nieuwe vloedgolf aan olie zal de olieprijs fors onder druk zetten. Het dieptepunt van 2016 kan zelfs getest worden volgens sommige analisten.

Er zijn verschillende katalysatoren voor de forse daling van de olieprijs de laatste tijd:

Het Amerikaanse Department of Energy rapporteerde vorige week een nieuw recordniveaus van de Amerikaanse olievoorraad. De voorraad staat nu op 5% van het absolute record van 9,1 miljoen vaten per dag. Door het stijgend aantal boorplatformen kan verwacht worden dat de voorraad de komende weken en maanden nog gaat toenemen.

De raffinaderijen in de Verenigde Staten liggen momenteel ook grotendeels stil voor onderhoud. Dit seizoenspatroon kan voor een extra snelle stijging van de voorraad zorgen. En dat is niet goed voor de olieprijs.

Potentiële daling olieprijs

De OPEC beslist

Maar analisten vrezen vooral de houding van de OPEC. De olieprijs herstelde sterk nadat de OPEC besliste om de olieproductie in te perken. Deze overeenkomst liep echter maar tot 30/06/2017. De deadline komt nu snel dichterbij en de OPEC heeft laten uitschijnen dat ze ‘geen gratis passagiers’ meer willen.

Met ‘gratis passagiers’ bedoelt de OPEC de schalieproducenten in de Verenigde Staten. OPEC, en dan vooral Saoedi-Arabië, wil de productie niet verlagen om de prijs te verhogen zodat vooral de schalieproducenten daar van profiteren.

Indien de OPEC de productiebeperking zou verlengen, kan de olieprijs snel $10 hoger. Maar die kans lijkt met de dag te slinken. Saoedi-Arabië heeft in het verleden al meermaals bewezen geen problemen te hebben met de oliekraan open te zetten om de prijzen te laten kelderen. Enkel op die manier kunnen ze hun marktaandeel behouden.

In eerste instantie zou de olieprijs terug kunnen vallen tot het laagtepunt van november vorig jaar, op $42 per vat. Indien dat niveau niet stand kan houden, kan het dieptepunt van februari 2016 op $26 zelfs nog eens opgezocht worden.

Bron: CNBC

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>