De meeste beleggers onder ons zullen zich wel kunnen herkennen in het beeld dat we vaak te laat een belegging aandurven. En juist op het moment dat we overtuigd zijn van een bepaalde belegging, draait de markt vervolgens van richting. Deze bekende frustratie heerst onder het grootste gedeelte van de beleggers.

Volgens diverse Amerikaanse economen is het niet vreemd dat beleggers vaak pas later overtuigd raken van een bepaalde belegging. Mensen zijn van nature immers risico-avers en laten zich niet zo snel overhalen.

Beleggers zijn vaak te angstig

beleggers-laat-in

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van MarketWatch, is te zien dat beleggers met name tijdens het eerste stadium moeten beleggen. Normaal gesproken is de koers-winstverhouding tijdens dergelijke tijden immers laag en dat geeft volgens dit onderzoek de grootste kans op een mooi beleggingsresultaat.

Op dit moment hebben we bij de Amerikaanse aandelenmarkten te maken met een koers-winstverhouding van boven de 29 en gemiddeld gezien zijn de beleggingsresultaten dan minder rooskleurig dan op het moment dat de P/E-Ratio onder de 29 beweegt.

Veel beleggers zullen hier een belangrijke les uit kunnen trekken. Juist op de momenten dat de markt laag staat, is de kans op een positief beleggingsresultaat groot. Daarvoor zullen we wel onze angsten over boord moeten gooien.