Vorige week woensdag hadden we te maken met een ware ‘schokbeweging’. Terwijl de markten al wekenlang te maken hadden met rustig vaarwater, kwam daar vorige week een definitief einde aan. Als gevolg van de spanningen rondom Trump zijn de beleggers onrustig geworden.

De belangrijkste graadmeter om de onrust bij de beleggers te meten, is de VIX-index. Deze barometer wordt vaak gebruikt om in beeld te brengen hoe de beleggers gestemd zijn. En vorige week woensdag vluchtte een groot gedeelte van de beleggers naar de nooduitgang. En dat wist te zorgen voor een dagstijging bij de VIX-index met meer dan 45%!

Beweeglijkheid geeft geen reden tot zorgen

beweeglijkheid-effect-spx

De mannen van Pension Partners hebben het verleden onder de loep genomen. En uit dit onderzoek komt naar voren dat een grote dagstijging van de VIX-index niet direct hoeft te leiden tot een trenddraai op de aandelenmarkten. Op de bovenstaande tabel, afkomstig van Pension Partners, is te zien dat de S&P 500 index normaliter een maand later 0,5% hoger staat. Dit is in bijna 74% van de gevallen zo.

Gezien dit onderzoek is de teruggekomen beweeglijkheid geen reden om direct in paniek te raken. Juist op die paniekmomenten kunnen beleggers vaak goede koopjes doen. Daarnaast was een gezonde correctie, gezien de enorme rally van de afgelopen maanden, niet meer dan gezond.