Een beweeglijke week ligt achter de rug. Tijdens de afgelopen week moesten bijna alle financiële instrumenten het vergelden. Zo wisten zelfs de edelmetalen niet te profiteren van de toegenomen angst onder de beleggers. Daarnaast vragen steeds meer beleggers zich af of dit het begin is van een periode met dalende beurskoersen.

Tijdens de handelsdag van woensdag waren er binnen de New York Stock Exchange 271 aandelen die een 52-weeksdieptepunt wisten te bereiken. Daar tegenover stonden slechts 44 aandelen die juist een 52-weekshoogtepunt wisten te bereiken. Het verschil tussen beiden bedraagt 227 aandelen en dat vertegenwoordigt 7,4% van alle aandelen die op de New York Stock Exchange verhandeld worden. Een behoorlijk aantal dus.

Is dit een ‘Bearish’ teken?

The Lyons Share heeft onderzocht wat het effect van een dergelijke beweging is in combinatie met de S&P 500 index die minder dan 3% verwijderd is van haar 52-weekshoogtepunt. En omdat daar afgelopen woensdag sprake van was, is er een nieuw signaal ontstaan. En op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Lyons Share, is te zien dat dit niet bepaald een ‘Bullish’ signaal is.

Zo zagen we onder andere dit signaal verschijnen tijdens de toppen van 1972, 2000 en 2007. Toch is dit geen garantie voor dalende beurskoersen, want tijdens de afgelopen jaren is een dergelijk signaal ook meermaals opgedoken en destijds was het neerwaartse effect beperkt.

Moeten we ons deze keer zorgen gaan maken?