Cryptopedia
>- H >
- Hardfork
Hardfork
Voordat we uitleggen wat een hardfork is leggen we eerst uit wat een fork betekent. Een fork is een kopie van een softwareprotocol. Op deze kopie wordt vervolgens de eigen software verder uitgewerkt. Cryptovaluta’s zijn als het ware softwareprotocollen. Dus men kan het softwareprotocol van een cryptovaluta forken.
Dan hebben we twee specifiekere termen, namelijk: hardfork en softfork.
Wat is een hardfork
Een hardfork is misschien wel de meest bekende term van de twee. Dat komt omdat het de meest radicale verandering inhoudt. Een hardfork is een splitsing van een blockchain in twee of meerdere blockchains.
Een splitsing van een blockchain resulteert ook in een splitsing van de bijbehorende cryptovaluta en community. Als een hardfork plaatsvindt zal er een nieuwe cryptomunt ontstaan die bij de afgesplitste blockchain hoort.
Voor een belegger betekent dat die een nieuwe cryptomunt krijgt naar ratio van de originele cryptomunten die hij bezit. Vaak is dit 1 op 1, maar dat zou ook anders kunnen zijn.
Een bekend voorbeeld van een hardfork is die van Bitcoin. In 2017 vond er een hardfork plaats op de blockchain van de Bitcoin. Dit resulteerde in een nieuwe munt: Bitcoin Cash. Beleggers die op het moment van de hardfork bitcoins hadden, kregen bitcoin cash op hun rekening gestort. Als men 3 bitcoins had, kreeg men 3 bitcoins cash.
Waarom een hardfork?
Een hardfork zal plaatsvinden als er binnen de community van een cryptovaluta discussie is over de koers van de cryptovaluta. Bijvoorbeeld over een geplande upgrade van een cryptovaluta. Een upgrade zal het softwareprotocol van een cryptovaluta veranderen.
Mensen binnen de community van een cryptovaluta kunnen het eens of oneens zijn met deze verandering. Als een deel van de community het niet eens is met de upgrade kan dat deel van de community bepalen om op eigen voet verder te gaan. En zo een eigen versie van de originele blockchain te beginnen, en zo een eigen cryptomunt.
Verschil met softfork
Een softfork is net anders dan een hardfork. Het houdt geen splitsing van de blockchain in en het zal niet resulteren in een nieuwe versie van een cryptomunt.
Wel houdt een softfork een upgrade in van het softwareprotocol van een cryptovaluta. Dit kan een zelfde upgrade zijn als de upgrade van een hardfork. Het verschil zit alleen in het feit dat bij een softfork de community wel eensgezind is en dus iedereen achter de upgrade staat.
Foto: iStock