Het is al lang bekend dat er in de cryptowereld veel frauduleuze Initial Coin Offerings (ICO’s) zijn. Een recent onderzoek van de Wall Street Journal (WSJ) onderstreepte dit nog eens. De cijfers zijn weer schrikbarend. Zo’n 15 procent van de ICO’s zijn louter fraude.
De WSJ onderzocht 3.300 ICO’s. 513 van deze hadden veel rode vlaggen. Dit zijn de vijf rode vlaggen waaraan je een ICO scam herkent:
1: Gegarandeerd rendement
Niemand kan een gegarandeerd risicoloos rendement aanbieden. Dus ook niet ICO’s. Toch presenteren sommige ICO’s hun tokens als een gegarandeerd rendement. Bijvoorbeeld zoals het rendement van de Bitcoin.
Een gegarandeerd rendement is een veel gebruikte tactiek bij fraude. Het is dan ook verboden door de Amerikaanse beurswaakhond. Investeer dus nooit in een ICO die een gegarandeerd rendement aanbiedt!
2: Geen of nep bestuur op de site
Een tweede rode vlag is te herkennen aan het bestuur op de site van een ICO. Ga altijd na of het bestuur echt bestaat. En of het bestuur op de site ook daadwerkelijk verbonden is met de betreffende ICO.
Kijk bijvoorbeeld op de LinkedIn-accounts van het bestuur op de site. Heeft het bestuur deze niet, wees dan gewaarschuwd.
3: Een niet-responsieve website
Aan de website van de ICO kan men een derde rode vlag herkennen. Vaak zijn websites van frauduleuze ICO’s niet zo fraai. Sites zijn bijvoorbeeld niet responsief op de mobiel.
Ook is er vaak niet veel informatie te vinden op de site. Zo houden frauduleuze ICO’s het meestal bij een klok die bijhoudt hoeveel tijd er nog over is om in de ICO te investeren.
4: Complex en vaag white paper
Een complex en vaag white paper is een vierde rode vlag. Een ICO moet in het white paper duidelijk maken wat het wilt gaan doen met de investering. Bijvoorbeeld welk probleem de ICO wilt oplossen.
Is dit niet duidelijk, wees dan voorzichtig. Een white paper kan wel al snel complex worden, omdat cryptomunten nou eenmaal complex zijn. Maar het probleem moet altijd duidelijk worden gesteld in de ‘abstract’ van de white paper.
5: Plagiaat
Een laatste rode vlag is plagiaat. Veel frauduleuze ICO’s gebruiken plagiaat in hun white paper of op hun site.
Het nadeel van deze rode vlag is dat plagiaat voor de gewone investeerder moeilijk te herkennen is. Men leest immers niet alle white papers van ICO’s door.
Bron: Finance Magnates
Foto: iStock