Token

Een token is een breed begrip. Zo is er niet één definitie van een token. Over het algemeen verstaan we onder een token iets wat waarde vertegenwoordigt.

Token versus Cryptocurrency

TokenEen cryptocurrency is een digitale munt die als doel heeft waarde te vertegenwoordigen en waarde uit te wisselen. Cryptocurrencies hebben altijd een eigen blockchainBitcoin is het bekendste voorbeeld van een cryptocurrency.

Ethereum heeft ook een eigen blockchain, maar deze is geen cryptocurrency en wel een token. Ethereum wil namelijk functioneren als een platform voor slimme contracten en decentrale applicaties (Dapps). Omdat Ethereum een eigen blockchain heeft wordt het door sommige personen toch een cryptocurrency genoemd.

Een token heeft vaak geen eigen blockchain en draait op een andere blockchain die slimme contracten en Dapps ondersteunt, zoals die van Ethereum. Tokens hebben daarom een specifiek doel. Daarnaast zijn ze makkelijker te ontwikkelen dan cryptocurrencies, omdat ze geen eigen blockchain nodig hebben. Tokens hebben ook enkele standaarden.

Een bekend voorbeeld en een veelgebruikte token is de ERC20 van Ethereum. Golem (GLN) is een voorbeeld van een ERC20 token. Golem heeft als doel het creëren van een markt voor het uitwisselen van computerkracht.

Op coinmarketcap.com kan je makkelijk cryptomunten onderscheiden van tokens door op het kopje ‘Cryptocurrencies te klikken’ (zie afbeelding). Echter zijn er enkele tokens, zoals EOS, die naar verloop van tijd in een cryptocurrency veranderen. Namelijk als de eigen blockchain is ontwikkeld.

Token

Het doel van een token

Een token vertegenwoordigd waarde op de blockchain. Het voornaamste doel van tokens is het financieren van projecten met een ICO. Een ICO is in tegenstelling tot een IPO een makkelijke manier om geld op te halen. Daarnaast kunnen verschillende tokens verschillende (neven) doelen hebben.

Verschillende soorten tokens

Er zijn verschillende soorten tokens. Deze hebben namelijk verschillende doeleinden. Er zijn Utility-, Security– en Equity tokens.

Daarnaast bestaan er verschillende typen tokens qua standaarden en qua blockchain platform. Zo zijn bestaan er op de Ethereum blockchain verschillende typen tokens, namelijk: ERC20, ERC223 en ERC777. Deze tokens bevatten verschillende standaarden voor programmeurs die de uiteindelijke tokens ontwikkelen. Token standaarden zullen door de tijd heen veranderen, want deze worden geoptimaliseerd door de programmeurs van bijvoorbeeld een Ethereum.

Bron: Cryptocompare

Foto: iStock, Coinmarketcap

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws