White paper

Een white paper is een term die vaak voorkomt in de crypto-wereld. De term hoeft echter niet persse iets met cryptmunten te maken te hebben.

Wat is een white paper?

Een white paper is eigenlijk een soort marketingtool. Het is een geschreven stuk dat de lezer ergens van moet overtuigen. Het paper stelt een probleem voor en legt vervolgens uit hoe dit probleem kan worden verholpen.

In elke branche heeft een white paper verschillende eigenschappen. Een white paper voor cryptomunten of ICO’s is bedoeld om de lezer ervan te overtuigen om een cryptomunt te kopen of om in een ICO te investeren. De meeste nieuwe white papers stellen een verbetering voor op huidige cryptomunten of tokens, zoals Bitcoin en Ethereum. Deze nieuwe white papers stellen dus dat de Bitcoin problemen heeft met bijvoorbeeld de schaalbaarheid van de munt en zeggen daarna hoe dit kan worden opgelost.

White papers zijn vaak de eerste bron van informatie over een cryptomunt. Helaas is een goed white paper geen garantie tot succes van de cryptomunt.

Hoe lees je een white paper?

White PaperEen white paper lezen kan zeer complex zijn. White papers over cryptomunten lijken vaak op wetenschappelijke artikelen en kunnen veel technische content bevatten. Je moet ze daarom nooit van begin tot eind lezen. Of je moet Computer Science hebben gestudeerd.

Begin eerst met het ‘abstract’. Dit is een korte samenvatting van het white paper waar het probleem en de oplossing kort worden genoemd. Lees daarna de inleiding. Lees het desnoods enkele keren totdat je deze goed begrijpt. Na de inleiding lees je de conclusie. Hier wordt het white paper vaak nog eens samengevat en komt de oplossing grondig aan bod.

Deze methode is aan te raden omdat de ‘abstract’, inleiding en conclusie in menselijke taal worden geschreven. Er komen dus geen complexe formules in voor. Nadat je de conclusie hebt gelezen kan je een poging wagen om de rest van het paper te lezen. Door het lezen van de ‘abstract’, inleiding en conclusie zal de grote boodschap van het white paper duidelijk moeten zijn.

Voorbeelden

Het bekendste white paper in de crypto-wereld is die van Satoshi Nakamoto. Deze introduceerde de Bitcoin. Daarnaast is het white paper van Vitalik Buterin erg populair. Deze is zeer nuttig om tokens, zoals Ethereum, te begrijpen.

Foto: iStock/Andrey Bukreev

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws