De financiële technologie heeft in de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn de blockchain en cryptomunten. Maar ook andere betalingsmanieren ontwikkelen zich. En dat zet het huidige systeem op zijn kop volgens Christine Lagarde.

De baas van het Internationaal Monetair Fonds stelde:

Ik zie dat de rol van nieuwe technologieën en alles wat de blockchaintechnologie gebruikt, of je het nou crypto, activa, valuta of wat dan ook noemt… het zet het huidige systeem zeker op zijn kop.

Of die ontwikkelingen nou goed of niet zijn. Ze moeten wel aan de regelgeving voldoen, stelde Lagarde.

We willen geen innovatie die het systeem zodanig ontwricht dat we de stabiliteit verliezen die nodig is.

Huidige ontwikkelingen in de fintech

Dat de fintech een enorme vlucht neemt, merken we allemaal. Zo betaal je nu heel makkelijk met je bankieren-app. En grote bedrijven spelen in op de nieuwe financiële mogelijkheden.

Facebook ontwikkelt bijvoorbeeld zijn eigen cryptomunt. Apple heeft nu, in samenwerking met Goldman Sachs, zijn eigen creditcard. Die zelfde Goldman Sachs heeft een nieuwe commerciële bank in het Verenigd Koninkrijk opgezet, genaamd Marcus. Het kan Britten een hogere rente bieden en heeft al meer dan 100.000 Britse klanten.

Dan misschien wel de meest opmerkelijke financiële ontwikkeling. J.P. Morgan die zijn eigen cryptomunt lanceerde, genaamd de JPM Coin.

Lagarde stelde dat ook de technologiebedrijven die het financiële domein betreden, onderworpen moeten worden aan de regelgeving.

Ze moeten verantwoordelijk worden gehouden, zodat ze volledig kunnen worden vertrouwd.

Bron: CNBC

Foto: iStock