Het principe van een basisinkomen is niet nieuw. In Finland, Nederland en San Francisco lopen al initiatieven of worden gelijkaardige projecten opgestart. Canada wil ook experimenteren met een basisinkomen en is van plan om 4.000 inwoners gratis geld te geven als test.
Later dit jaar zullen 4.000 Canadezen in 3 regio’s van extra geld kunnen genieten, geschonken door de overheid. Dit basisinkomen komt boven eventuele andere inkomsten, ongeacht de hoeveelheid. Studies tonen tot nu toe aan dat een basisinkomen vooral positieve effecten heeft.
De testpersonen in Canada kunnen tot $16.989 per jaar krijgen, no questions ask. Er wordt wel een equivalent van maximaal 50% van het inkomen afgetrokken van het basisinkomen. Iemand die bijvoorbeeld $10.000 per jaar verdient met werken, zal dus een inkomen hebben van $21.989 ($16.989 – $5.000 als basisinkomen = $11.989 + $10.000 inkomen uit werk).
Wie komt er in aanmerking voor een basisinkomen?
Testpersonen worden geselecteerd uit een groep van mensen tussen 18 en 64 jaar met een laag inkomen.
Het basisinkomen moet dienen om de maandelijkse kosten zoals voeding, transport, kledij en nutsvoorzieningen te betalen. Hiermee wil de overheid een signaal geven dat ze de burgers willen helpen.
Hoewel vele vrezen dat een basisinkomen de mensen lui zal maken, blijkt voorlopig het tegendeel uit vorige experimenten. Uit een studie van 2013 blijkt dat mensen die een basisinkomen krijgen gemiddeld 17% langer werken en 38% meer verdienen. Deze mensen zouden ook minder drugs en alcohol gebruiken.
Basisinkomen in Nederland
Finland lanceerde op 1 januari al een pilootproject met 2.000 werkloze Finnen die $590 per maand ontvangen. In enkele steden in Nederland wordt een gelijkaardig project opgestart met 250 Nederlanders die tot €1.000 kunnen krijgen. Ook Zwitserland hield al een referendum rond het basisinkomen.
Tot op heden werden experimenten rond het basisinkomen alleen maar uitgevoerd in kleine groepen. Het is dus moeilijk in te schatten wat het effect zou zijn op een grote bevolkingsgroep. Grote namen uit de technologiewereld roepen ook op voor een basisinkomen omdat ze verwachten dat robots over x-aantal jaar miljoenen banen gaan overnemen.
Bron: Business Insider