Bithumb, het grootste cryptohandelsplatform in Zuid-Korea, is vrijdag gehackt. Het is de tweede hack in minder dan een jaar tijd. Er werd nu 3 miljoen EOS (~12,7 miljoen dollar) en 20 miljoen XRP (~6,2 miljoen dollar) gestolen.

Gebruikers van Bithumb zijn echter niet het slachtoffer van de hack, zo stelt het handelsplatform. De cryptomunten die zijn gestolen, waren namelijk eigendom van Bithumb zelf. Wel waren gebruikers niet in staat om cryptomunten te storten en op te nemen. Daar verontschuldigde Bithumb zich voor in een verklaring.

Het Zuid-Koreaanse handelsplatform stelde in de verklaring:

We noteerden met Bithumb zijn controlesysteem abnormale opnames van onze cryptomunten. Alle verzonden cryptomunten zijn van Bithumb en alle munten van gebruikers zitten in de extra beveiligde cold wallet.

Met een cold wallet zijn private keys, die toegang geven tot cryptomunten, opgeslagen op een extern device. Hierdoor kunnen cryptomunten niet worden gestolen door hackers.

Hack door insiders

Opmerkelijk is dat de hack waarschijnlijk van binnenuit het handelsplatform gepleegd is. Bithumb stelde namelijk dat de cryptomunten zijn gestolen door een van de werknemers.

Als gevolg van een intern onderzoek, kunnen we stellen dat het een incident is gepleegd door insiders.

Het handelsplatform is naar aanleiding van de hack begonnen met een onderzoek in samenwerking met de autoriteiten. Zo werkt het platform samen met de Korea Internet & Security Agency, de Cyber Police Agency en nog enkele beveiligingsbedrijven.

De hack in 2018

In juni 2018 werd Bithumb ook al gehackt. Toen waren het hackers van buitenaf die cryptomunten ter waarde van 31 miljoen dollar stolen. Ook toen werden de cryptomunten uit hot wallets gestolen.

Gelukkig voor Bithumb lukte het die keer om een deel van de gestolen cryptomunten terug te krijgen.

Bron: The Block Crypto

Foto: iStock