De derde halving in de geschiedenis van de Bitcoin is een feit. Op 11 mei 21:23 Nederlandse tijd werd blok 630.000 geopend op de blockchain die het halvingevent in de software triggerde. Miners krijgen nu nog maar 6,25 nieuwe bitcoins per geopend blok in plaats van 12,5 zoals voorheen.

Momenteel bestaat de Bitcoin 11 jaar. In de eerste blokken kregen miners 50 bitcoins per blok. Nu, drie halvings later, zijn dat er nog maar 6,25. Hiermee worden bitcoins steeds schaarser. Historisch gezien is zo’n halving goed voor de prijs per bitcoin.

Dat is logisch te verklaren, omdat de markt minder nieuwe bitcoins hoeft te absorberen. Bij een gelijke vraag naar bitcoins moet dat tot een hogere prijs leiden.

2009 versus 2020

De Bitcoin is bedacht door Sathosi Nakamoto, van wie de identiteit nooit is achterhaald. In 2009 creĆ«erde hij de Bitcoin met in het eerste blok de tekst “The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks”. Deze verwijst naar de financiĆ«le crisis die toen heerste.

11 jaar later is de situatie niet veel verbeterd. Zo benadrukte f2pool, een miner van bitcoins. Bij het laatste blok voor de halving, nummer 629.999, zette de miner toepasselijk de tekst “NYTimes 09/Apr/2020 With $2,3T Injection, Fed’s Plan Far Exceeds 2008 Rescue”. Deze tekst verwijst naar de huidige crisis en het excessieve monetaire beleid van centrale banken.

Zelfs voor marktveteranen zoals Paul Tudor Jones is de stimulus ongezien.

Iedere vier jaar

De halving treedt iedere 210.000 blokken in werking. Het duurt ongeveer 10 minuten totdat een blok geopend wordt door miners, omdat de software de moeilijkheidsgraad van mijnen iedere twee weken aanpast op de hoeveelheid miners.

Dit mechanisme zorgt dat iedere vier jaar een halving plaatsvindt.

Bron: Coindesk

Foto: iStock

Reacties