Satoshi Nakamoto

Wie of wat is Sathosi Nakamoto?

Sathoshi Nakamoto is de mysterieuze bedenker van de Bitcoin software. Tot op de dag van vandaag is het onduidelijk wie de bedenker is van de Bitcoin. Sathosi Nakamoto kan een persoon zijn, echter zou het ook een groep of een organisatie kunnen zijn. Nakamoto publiceerde in het heetst van de financiële crisis het Bitcoin White Paper. Vervolgens hielp Sathosi Nakamoto de Bitcoin software ontwikkelen samen met een paar anderen. Nakamoto verliet het project in december 2010.

In het white paper beschrijft Nakamoto een betaalsysteem die peer-to-peer is. Het zou daarom banken buitenspel moeten zetten. Waarschijnlijk is de creatie van de Bitcoin een reactie op de financiële crisis. Zo heeft Nakamoto een bericht in het genesis block achtergelaten: “The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks.”

De ware identiteit

Sathosi NakamotoAl jaren proberen media de identiteit achter Sathoshi Nakamoto te achterhalen. In 2014 denkt het Amerikaanse Newsweek de uitvinder van de Bitcoin te hebben gevonden. Ze komen aan met Dorian Nakamoto, een Japanse Amerikaan die samenwoont met zijn bejaarde moeder in de buurt van LA. Het verhaal blijkt echter onwaar.

Eind 2015 duikt er weer een naam op die de werkelijke Sathosi Nakamoto zou zijn. Het is Craig Wright, een Australische computerwetenschapper. Hij beweert achter het pseudoniem te zitten, maar beweert ook tegen BBC dat hij niet alleen was. Drie dagen later schrijft Wright: “Ik weet dat ik hier niet sterk genoeg voor ben. Ik kan alleen zeggen dat het me spijt. En Vaarwel.”

Miljardair

Het enige wat we over Satoshi Nakamoto weten is dat hij 980.000 bitcoins op zijn adres heeft staan. Hij is dus miljardair. Op 17 december toen een bitcoin bijna $20.000,- waard was, had Nakamoto een vermogen van 19,6 miljard dollar.

Het feit dat Nakamoto onbekend is en niet gebruikt maakt van zijn vermogen, is goed voor de ideologie achter Bitcoin. Bitcoin is namelijk een decentraal netwerk zonder leider. Het is daarom onafhankelijk van een centraal gezag en onafhankelijk van een persoon. Dus ook onafhankelijk van Sathosi Nakamoto.

Bron: Businessinsider

Foto: iStock/bodnarchuk

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws