De kernontwikkelaars van Ethereum hebben een akkoord bereikt over een geplande hard fork op de blockchain van Ethereum die zal worden uitgesteld. De ontwikkelaars bereikten het akkoord op vrijdag 19 oktober in een online bijeenkomst op Youtube.

De hard fork waar het om gaat heet ‘Constantinople’. Deze hard fork is geen hard fork waarbij de blockchain in tweeën wordt gesplitst, zoals is gebeurt bij Bitcoin en Bitcoin Cash. Constantinople is slechts een update van de blockchain Ethereum.

Reden van uitstel

Het akkoord dat de ontwikkelaars bereikten is dat Constantinople op zijn vroegst eind januari 2019 live gaat op het mainnet van Ethereum. Voor de bijeenkomst was de update eind oktober november dit jaar gepland.

De reden voor deze vertraging zijn gebeurtenissen op het testnet van Ethereum, genaamd Ropsten. Het testnet wordt gebruikt om te zorgen dat updates op het mainnet van Ethereum geen fouten veroorzaken

Constantinople is op 13 oktober live gegaan op het testnet Ropsten. Daar liep het tegen problemen aan. Constantinople werd geactiveerd op blok 4.230.000 en op blok 4.299.999 liep de update vast voor twee en een halfuur. De miners op het testnet konden de transitie niet activeren.

Een van de kernontwikkelaars van Ethreum, Alfri Schoeden legde uit dat dit het gevolg was van een overeenstemmingsprobleem (consensus issue) tussen Geth en Parity (twee Ethereum clients).

Schoeden stelde verder dat dit overeenstemmingsprobleem het gevolg was van extra hashpower op het testnet: “Recent toegevoegde hashpower zorgde voor snellere bloktijden en zorgde ervoor dat deze hard fork veel eerder plaatsvond dan verwacht.”

Door de snellere bloktijden hadden gebruikers van Geth en Parity geen tijd om hun clients te updaten naar een nieuwere versies die net uit waren gekomen. Dit resulteerde uiteindelijk in het overeenstemmingsprobleem.

Waarom Constantinople?

Als Constantinople live gaat op het mainnet, zal het moeten zorgen voor meer efficiëntie op de blockchain van Ethereum. Verder zal het de opbrengsten van miners reduceren en zal het het Ethereumnetwerk beter bestand maken tegen ASIC-miners. Hierdoor zal de hashpower van het netwerk minder geconcentreerd raken.

Bron: Cointelegraph

Foto: iStock