Hashrate

Wat is een hashrate?

De hashrate is de hoeveelheid hashes dat wordt uitgevoerd door een miner in een bepaalde periode. Dit wordt vaak uitgedrukt in hashes per seconde. De benamingen hiervoor zijn kH/s dit zijn 1.000 hashes per seconde, MH/s zijn 1.000.000 hashes per seconde, GH/s zijn 1.000.000.000 hashes per seconde, TH/s zijn 1.000.000.000.000 hashes per seconde en PH/s zijn 1.000.000.000.000.000 hashes per seconde.

Een hash

Een hash kan worden gezien als één poging van een miner om een nieuw blok op de blockchain te creëren. Het minen van cryptomunten is een ‘trail and error proces’. Daarom zullen er zoveel mogelijk hashes moeten worden uitgevoerd wil men meer kans maken op de Block Reward.

HashrateOorspronkelijk komt de term hash uit de wereld van encryptie. Cryptocurrencies maken gebruik van encryptie. Encryptie is het versleutelen van informatie in een codetaal. Deze versleutelde informatie kan alleen worden gelezen wanneer men de codetaal ontcijfert. Dit gebeurt met een sleutel en heet decryptie.

Hashen betekent, in het encryptie jargon, het versleutelen van informatie naar een code met een bepaalde lengte. Deze informatie kan worden ontcijfert door de juiste ‘tegen hash’, de steutel. Een miner probeert dus de juiste hash te raden. Dit doet het op hoge snelheid, zo maakt de miner meer kans om als eerste de juiste hash te raden.

Verschillende hashes

Er zijn verschillende hash algoritmen. Een hash algoritme bepaald op welke manier een cryptomunt met Proof-of-Work wordt gemined. Een hash algoritme bepaalt bijvoorbeeld de lengte van de hash. Per cryptomunt is de hash dus anders en daarom ook de hashrate. Bitcoin heeft bijvoorbeeld het SHA-256 algoritme en Litecoin heeft het scrypt algoritme.

Bron: Stackexchange

Foto: iStock/Hotaik Sung

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws