ASIC Miner

Wat is ASIC?

Een ASIC (Application specific integrated circuits) is een stuk hardware met een chip dat is ontwikkeld voor het dienen van een specifiek doel. Een computer is ook een stuk hardware met een chip, alleen is een computer niet gericht op een specifiek doel. Een computer dient namelijk meerdere doelen, afhankelijk van de gebruiker. Een ASIC chip wordt speciaal ontworpen voor het doel wat het gaat dienen. Dit kan bijvoorbeeld het verwerken van audio zijn of het minen van cryptomunten.

ASIC Miner

In beginsel was het minen van cryptomunten bedoeld voor iedereen en dit was in de vroege dagen van de Bitcoin ook mogelijk. Men kon gewoon met zijn eigen computer bitcoins minen. Maar de koers van de Bitcoin steeg en het minen van cryptomunten werd zeer lucratief. Hierdoor gingen meer mensen minen en zo werd het moeilijker. Daarom ging men speciale hardware gebruiken voor het minen van cryptomunten. Deze speciale hardware is de ASIC miner.

ASIC MinerEr bestaat niet één ASIC miner. Elke cryptomunt met Proof of Work heeft een bepaald hash algoritme. Een hash algoritme bepaald op welke manier een cryptomunt met Proof of Work wordt gemined. Bitcoin heeft bijvoorbeeld het SHA-256 algoritme en Litecoin heeft het scrypt algoritme.

Een ASIC miner wordt speciaal ontworpen voor het hash algoritme van de cryptomunt die het wil minen. Men kan dus met een ASIC miner voor Bitcoins geen Litecoins minen. Wel kan men met een ASIC miner voor Bitcoins wel Bitcoin Cash minen, omdat Bitcoin en Bitcoin Cash hetzelfde hash algoritme hebben.

Een ASIC miner is ontworpen om de wiskundige puzzel (die voor een bepaald algoritme moet worden opgelost) op te lossen en vervolgens een beloning in cryptomunten te claimen. Het oplossen van de wiskundige puzzel gebeurt doordat een ASIC miner zeer veel computerkracht heeft. Er worden dus op hoge snelheid calculaties uitgevoerd en daarom heeft een ASIC miner een hoge hashrate.

Kosten en opbrengst

Een ASIC miner kan duizenden euro’s kosten en verbruikt zeer veel energie. Daarnaast zal men met het gebruik van één ASIC miner een kleine kans hebben dat men als eerste de wiskundige puzzel van het hash algoritme oplost. Daarom zal een miner op grote schaal moeten werken of de computerkracht van de ASIC’s toevoegen aan een mining pool.

Beginnen met minen is daarom vrij prijzig, maar op grote schaal kan er ook flink geld mee worden verdiend. Op het moment van schrijven is de beloning van een bitcoin blok 12,5 bitcoin. Een bitcoin is 7.500 dollar. Wanneer men als eerste de wiskundige puzzel oplost en een nieuw blok creëert, verdient men 12,5 x 7.500 = 93.750 dollar. Minen met ASIC miners is een zeer lucratieve business.

Bij munten als Bitcoin, Litecoin en DASH zijn ASIC miners de enige manier om te minen. Ethereum heeft een ander algoritme waardoor het minen met ASIC’s lastiger is.

Bron: Digitaltrends

Foto: iStock/Denes Farkas

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws