Arbitrage

Wat is arbitrage?

Arbitrage is het profiteren van prijsverschillen die bestaan in een markt of tussen markten. In een markt kan een product voor een lage prijs worden verkocht en voor een hogere prijs worden verkocht. Een arbitrageur profiteert hiervan door het product voor een lage prijs te kopen en voor een hogere prijs te verkopen. De arbitrage strategie heeft als voordeel dat men een bepaald rendement behaald, maar dat men weinig tot geen risico loopt.

Traditionele financiële markten versus cryptovaluta markten

In traditionele financiële markten, zoals de aandelenmarkt, zijn er vrijwel geen arbitrage mogelijkheden. Als deze er zijn dan worden deze uitgebuit door snelle computersystemen die automatisch handelen.

ArbitrageIn de cryptovaluta markten zijn er (nog) wel arbitrage mogelijkheden. Er zijn namelijk veel handelsplatformen. Al deze handelsplatformen hebben vaak een verschillende prijs waarvoor een cryptomunt wordt gekocht of verkocht. Op het ene handelsplatform ligt de prijs hoger dan op het andere handelsplatform.

Zo liggen de prijzen op Zuid-Koreaanse handelsplatformen gemiddeld hoger dan op Europese of Amerikaanse handelsplatformen. Dit komt omdat de cryptovaluta markt relatief klein is en volumes laag kunnen zijn op bepaalde handelsplatformen. Naarmate de cryptovaluta markt groter wordt en de volumes hoger worden nemen de arbitrage mogelijkheden af.

Voorbeeld: Bitcoin

Op coinmarketcap.com heeft men een overzicht van de markten waar Bitcoin wordt verhandeld en tegen welke prijs met daarbij het volume. Wanneer men een bitcoin koopt voor $7.100,- op een bepaald platform en deze vervolgens naar een ander handelsplatform stuurt en verkoopt voor $7.700,-, maakt men een winst van $600,-. Dit is een rendement van ongeveer 8,5%. Hier gaan echter nog wel transactiekosten vanaf. Hou altijd rekening met transactiekosten in de berekening van het rendement van de arbitrage strategie. Deze kosten moeten immers altijd worden gemaakt.

Daarnaast moet men handelsplatformen met lage volumes vermijden. Verkopen op een handelsplatform met een laag volume is zeer risicovol. De prijs kan namelijk zeer hard stijgen of dalen op deze handelsplatformen.

Foto: iStock/monsitj

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws